До клінік Європи на лікування евакуювали понад чотири тисячі постраждалих українців

07 Грудня 2023, 16:33
До клінік Європи на лікування евакуювали понад чотири тисячі постраждалих українців 600
До клінік Європи на лікування евакуювали понад чотири тисячі постраждалих українців

Міністерство охорони здоров'я разом із партнерами евакуювали вже понад 4 100 постраждалих українців на лікування до клінік Європи.

Як зазначають у МОЗ, евакуаційні рейси, організовані у рамках співпраці з Єврокомісією та партнерами, тривають понад пів року. Евакуюють постраждалих громадян України, які потребують спеціалізованого лікування та подальшої реабілітації. 

Так, загалом завдяки співпраці вже вдалося направити на лікування та/або реабілітацію за кордон 3531 українця. Серед них є пацієнти з мінно-вибуховими пораненнями, онкопацієнти та люди з хронічними захворюваннями. Ще 585 пацієнтів — це діти з онкологічними захворюваннями. 

У МОЗ зазначають, що перевезення пацієнтів із медзакладів України до медичного евакохабу в Польщі забезпечують транспортні медичні команди обласних центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, медичні вагони Укрзалізниці, команда БО «Лікарі без кордонів», а також бригади парамедиків із європейських країн, які законтрактовані ВООЗ. 

Насамперед до закордонних клінік направляють: 

  • пацієнтів із травмами, які потребують надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
  • пацієнтів, які потребують надання комбустіологічної допомоги (у разі опіків);
  • дітей з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • дорослих пацієнтів з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • дітей з орфанними захворюваннями.

Сімейний чи лікуючий лікар має ухвалити рішення про направлення пацієнта на лікування за кордон, керуючись наказом МОЗ №574 від 05.04.2022 р. «Про затвердження Критеріїв направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану та Переліку закладів охорони здоров’я, які здійснюють координацію направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану». 

Відповідність критеріям підтверджують за допомогою первинної облікової документації № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого». Вона має бути заповнена лікарем закладу охорони здоров’я, який здійснює координацію направлення громадян України для лікування за кордон.

Під час медичної евакуації пацієнт повинен мати із собою документ, що посвідчує особу — закордонний або внутрішній паспорт. Також потрібні виписки з історії хвороби (зокрема, для дітей). 

Також звертаємо вашу увагу, що кожен випадок медичної евакуації — індивідуальний та вимагає окремого підходу, однак зазвичай підготовка пацієнта триває від 3-4 днів до 2 тижнів. У разі потреби у сторонній допомозі та підтримці через важкий стан або необхідність у подальшому післяопераційному догляді пацієнта можуть супроводжувати родичі або близькі. 

На сьогодні громадяни України можуть скористатися кількома маршрутами медичної евакуації на лікування за кордон. 

  • через обласний департамент охорони здоров’я;
  • шляхом подання особистої заявки через сайт МОЗ у розділі «Громадянам»;
  • для військовослужбовців — шляхом подання на евакуацію за кордон через командування Медичних сил України. Більше інформації можна отримати на сайті.

Евакуаційні рейси, організовані у співпраці МОЗ із Єврокомісією, транспортування на лікування за кордон — абсолютно безоплатні для пацієнтів. Всі видатки за дороге лікування взяли на себе уряди країн-партнерок, які приймають українських пацієнтів. 

Ознайомитися з механізмом та умовами медичної евакуації можна за посиланням.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024