Волиньрада схвалила чотиристоронню угоду про термомодернізацію медзакладів за європозику

06 Грудня 2023, 17:17
Волиньрада схвалила чотиристоронню угоду про термомодернізацію медзакладів за європозику 615
Волиньрада схвалила чотиристоронню угоду про термомодернізацію медзакладів за європозику

На Волині десять будівель чотирьох медичних закладів термомодернізують за 13,4 мільйона євро. Чотиристоронню угоду про це одноголосно схвалили на сесії Волинської обласної ради. 

Угода між Міністерством фінансів України, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Волинською обласною радою та комунальним підприємством «Інформаційно-аналітичний центр «Волиньенергософт» як кінцевим бенефіціаром передбачає передачу області коштів позики для реалізації субпроєкту «Термореновація будівель медичних закладів Волині» у рамках Фінансового договору між Україною та Європейським інвестиційним банком, повідомляє Волинська облрада. 

У Волиньраді зазначають, що над цим проєктом область працювала майже сім років, здобувши на конкурсних засадах можливість скористатися пільговою європозикою для комплексної реконструкції 10 будівель чотирьох лікувальних установ – обласної клінічної лікарні, госпіталю інвалідів війни, психіатричної лікарні та медоб’єднання захисту материнства і дитинства. 

Загальна сума кредиту – 13,4 мільйона євро, термін погашення – 22 роки з п’ятирічним відтермінуванням сплати тіла займу. На ці асигнування буде проведена комплексна реконструкція за вимогами євростандартів з утеплення, заміною дахів, вікон і дверей, систем вентиляції, освітлення, каналізування й водовідведення. Результатом повинні стати не лише комфортні, безпечні і сучасні умови перебування пацієнтів та персоналу лікарень, а й енергоощадність будівель та подовження їхньої служби щонайменше на 50 років.

Минулого пленарного засідання депутати дали дозвіл на місцеву гарантію для виконання зобов’язань за єврокредитом. А ухвалення сьогодні чотиристоронньої угоди про передачу коштів стало завершальним кроком у багатоступеневих та тривалих погоджувальних процедурах. Тож уже невдовзі Волинь може очікувати на перший транш позики в обсязі одного мільйона євро.

Уже визначено, що роботи з капітальної реконструкції розпочнуть з одного з лікувальних корпусів обласної клінічної лікарні, котрий розташований у Боголюбах. Аргументів на таку черговість кілька. По-перше, через розходження несучих стін будівля потребує негайного порятунку, по-друге, тут заплановано створити центр комплексної реабілітації для захисників. 

Волиньрада уже підписала меморандум про співпрацю в облаштуванні такого центру з благодійним фондом Пінчуків, який зобов’язався оснастити його інноваційним обладнанням для фізіотерапії та фізичної реабілітації.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024