Волинянам нагадали, коли вакцинуватися від дифтерії та правця

06 Грудня 2023, 13:32
Волинянам нагадали, коли вакцинуватися від дифтерії та правця 703
Волинянам нагадали, коли вакцинуватися від дифтерії та правця

Щеплення проти дифтерії і правця належать до переліку тих, які людина має робити не лише в дитячому віці, а й періодично повторювати упродовж усього життя.

Про це нагадують у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, вакцинацію від дифтерії і правця роблять:

  • у 2, 4, 6 та 18 місяців вакциною, яка захищає одразу від трьох захворювань: дифтерії, правця й кашлюка. Для цього використовують вакцини: АаКДП (з ацелюлярним, тобто безклітинним, кашлюковим компонентом) або АКДП (з цільноклітинним кашлюковим компонентом). Обидві вакцини є неживими, проте формують стійкий імунітет до хвороб.

  • у 6 років (ревакцинація) вакциною АДП (без кашлюкового компонента);

  • у 16 років, у 26 і кожні 10 років (ревакцинація) вакциною АДП-м (зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів).

Довідково: Дифтерія проявляється у вигляді ангіни, під час якої в горлі утворюються плівки, що ускладнюють дихання. Вона передається повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту — посуд, іграшки тощо.

Дифтерійна бактерія, потрапляючи в дихальну систему, виробляє токсин. Він через кров може вражати різні органи, найчастіше — серце, нервову систему, нирки.

Навіть попри своєчасне лікування близько 20 % хворих помирає.

Правець вражає нервову систему і проявляється сильними судомами, що іноді можуть призвести до переломів кісток, проблем із ковтанням. Хвора людина відчуває сильні болі.

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини.

Прогноз у разі захворювання несприятливий. Навіть попри екстрену реанімацію та оперативне медичне втручання, смертність сягає 25–80 %. Смерть, як правило, настає через спазм дихальних м’язів і параліч серцевого м’яза.

Перевірте, чи робили ви щеплення проти дифтерії і правця упродовж останніх 10 років, якщо вам уже виповнилося 26 років. Надолужте пропущену вакцинацію якомога швидше – це може врятувати вам життя.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024