Рівненські фахівці розповіли, як впливають обігрівачі та сухе повітря на здоров'я людини

29 Листопада 2023, 12:03
Сухе повітря 539
Сухе повітря

Взимку під час опалювального сезону в приміщеннях  може пересихати повітря.

Багато хто з людей навіть не підозрюють, яким серйозним може бути шкода сухого повітря. Про небезпеку сухого повітря та як з цим боротися – розповідають у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Судіть самі:

  •  сухе повітря в кімнаті викликає пересихання носоглотки, кашель, першіння в горлі, «синдром сухого ока», особливо доставляючи неприємності тим людям, хто використовує контактні лінзи;

  •  сухість є однією з причин підвищеної стомлюваності, сонливості та частого головного болю;

  •  шкода сухого повітря позначається і на зовнішності, оскільки воно сильно зневоднює шкіру, волосся, нігті.

Щоб мати чітке уявлення про мікроклімат в приміщенні, скористайтеся гігрометром – приладом, який поєднує в собі функції побутового термометра і датчика вологості. Якщо у вашому приватному будинку, квартирі або офісі відносна вологість повітря становить 40-60%, то турбуватися не варто: такий рівень є оптимальним.

Способи підтримки оптимальної вологості повітря в домашніх умовах.

  • Краще, звичайно, придбати зволожувач, але якщо немає можливості, то можна користуватися підручними методами. Не забувайте провітрювати приміщення, варто це робити 3 рази на день по 10 хвилин.

  • Вологе прибирання також допоможе зволожити повітря та тримати дім у чистоті, тому робити його можна частіше.

  • Для зволоження повітря вдома, скористайтесь розприскувачем, наповненим водою.

  • Чудовий метод боротьби із сухістю повітря – відкритий акваріум. Важливо періодично чистити його і стежити за якістю води.

  • Підвищити вологість повітря в кімнаті допоможуть кімнатні рослини. Вони не лише насичують атмосферу киснем, але й здатні виділяти воду в навколишнє середовище.

  • Після того, як ви прийняли душ, залиште двері у ванну кімнату відчиненими. Це дозволить пару із ванної кімнати проникнути в інші приміщення.

Важливо не перестаратися. Надмірна вологість теж створює анітрохи не менше проблем. Однак, якщо виявити творчий підхід і керуватися здоровим глуздом, можна придумати, як підняти вологість повітря в кімнаті та зробити житло комфортним та безпечним для всіх, хто в ньому живе.

 
 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024