В Україні майже 800 медзакладів «первинки» надають психологічну допомогу

29 Листопада 2023, 10:31
В Україні майже 800 медзакладів «первинки» надають психологічну допомогу 1479
В Україні майже 800 медзакладів «первинки» надають психологічну допомогу

Наразі близько 800 медзакладів надають послуги зі супроводу і лікування пацієнтів із психічними розладами на «первинці». 

І пацієнти у різних куточках України мають можливість отримати якісні психологічні послуги безоплатно в рамках Програми медичних гарантій, повідомляє МОЗ. 

Для забезпечення цього одним із важливих кроків стало запровадження рік тому пакета «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Нині вже 792 медзаклади, що надають первинну меддопомогу (ПМД), мають підписаний контракт із Нацслужбою здоровʼя (НСЗУ) на надання відповідних послуг. Найбільше – у Харківській і Дніпропетровській областях (по 68 надавачів) та на Житомирщині (46 надавачів).

Загалом у законтрактованих за цим пакетом медзакладах працює 7 998 лікарів, які пройшли спеціальне навчання за керівництвом mhGAP. 

«Доступність послуг базової психологічної допомоги є одним з пріоритетних напрямів у межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи Олени Зеленської. Для цього ми масштабували навчання за програмою mhGAP для медичних фахівців, в тому числі і сімейних лікарів, які дуже часто є першим контактом для пацієнта, – зауважив міністр Віктор Ляшко. – Це дуже зручно для людини, яка має симптоми безсоння, хронічного стресу, тривогу, проблеми з апетитом, панічні атаки тощо – прийти і отримати допомогу від того, кому найбільше довіряєш. Крім цього, глобально це сприяє ранньому виявленню розладів».

Згідно з умовами контракту НСЗУ, у медзакладі, що надає послуги з охорони ментального здоровʼя на «первинці», щонайменше 20 % лікарів та щонайменше 10 % сестер медичних/братів медичних, які працюють тут за основним місцем роботи, повинні мати сертифікат про проходження навчання з ведення та лікування пацієнтів з ПНР. Йдеться, зокрема, про курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP».

У межах пакета «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» пацієнт (дорослий або дитина) може безоплатно отримати ранню діагностику та базову психологічну допомогу. Зокрема, в межах згаданого пакета сімейний лікар, педіатр чи терапевт може:

  • проводити оцінку психічного стану пацієнта, 
  • надавати медичну та психологічну допомогу пацієнтам із розладами психіки, 
  • здійснювати фармакологічні й психосоціальні втручання, у т. ч. надавати короткострокову психологічну допомогу тощо. 

Знайти медзаклад ПМГ, в якому надають безоплатні послуги з охорони ментального здоровʼя можна, скориставшись картою надавачів меддопомоги за напрямом «Психологічна та психіатрична допомога». Раніше ми писали, як скористатися дашбордом – http://surl.li/nbfop.

На Волині психологічну та психіатричну допомогу надають 14 медзакладів, на Рівненщині – 33, у Львівській – 43,Закарпатській – 14, Миколаївській – 20, Херсонській – 11, Одеській – 45. 

 

Довідка: mhGAP (Mental Health Gap Action Programme, програма дій з подолання прогалин у сфері психічного здоровʼя) – глобальна програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоровʼя шляхом залучення працівників неспеціалізованих закладів охорони здоровʼя, зокрема сімейних лікарів та медичних сестер, до надання допомоги людям із психічними розладами.

Читайте також: Психологічна допомога для підлітків: куди можна звертатися

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024