Рівненські фахівці спростували шість найпоширеніших міфів про грип

24 Листопада 2023, 11:22
Рівненські фахівці спростували шість найпоширеніших міфів про грип 546
Рівненські фахівці спростували шість найпоширеніших міфів про грип

Всі ми чули та знаємо що таке грип. Хворіти неприємно і в гіршому випадку – небезпечно. 

Проте у прагненні людей ділитися та шукати інформацію про те, як уникнути або вилікувати грип, люди й створювали міфи. Фахівці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб розповіли про основні з них, а також те, чому ці твердження - хибні. 

Вакцини проти грипу можуть викликати грип

Для щеплення використовуються вакцини з ослабленим або інактивованим (убитим) штамом вірусу. Вакцини не можуть викликати захворювання на грип.

Здоровим людям не потрібна вакцинація проти грипу

Будь-хто може захворіти на грип. Щорічна вакцинація є важливою для всіх осіб віком від 6 місяців. Особливо це стосується груп ризику – медичні працівники, вагітні жінки, літні люди, особи з хронічними захворюваннями.

Вакцини не діють, тому я захворів на грип

Існує багато вірусів, які можуть викликати симптоми схожі на грип. Вірус грипу мінливий, часто “перевдягається” і стає невпізнаваним для нашої імунної системи. З огляду на цю мінливість щеплення від грипу варто робити щосезону. 

Щоб не захворіти потрібно приймати вітаміни, їсти цибулю, часник, лимони

Доказова медицина не радить боротись із вірусами часником, цибулею та лимонами. Є базові рекомендації, які допоможуть зробити себе менш вразливим до будь-яких хвороб — застуди, грипу і навіть коронавірусу: мити руки з милом, провітрювати приміщення, уникати натовпів та вакцинуватись! 

Грип лікується антибіотиками

Ні, не лікується. Антибіотики використовуються для лікування бактеріальних інфекцій, а грип є вірусним захворюванням. Єдиний випадок, коли антибактеріальні препарати можуть застосовуватися, це якщо у людини виникає бактеріальне ускладнення (пневмонія, синусит і ін.). Лікування грипу – передусім постільний режим, пиття теплих напоїв і достатній сон. Нагадаємо, що «противірусні», «імуностимулятори» та антибіотики не допоможуть подолати грип. Ліків для запобігання грипу і застуді не існує, хай би що казала реклама.

Захворіти на грип можна через переохолодження

Грип викликає вірус, а не холод. Віруси довше виживають при більш низьких температурах. Крім того, люди в холодну пору року більше часу проводять в закритих приміщеннях і з меншою циркуляцією повітря, де шанс заразитися вірусом грипу набагато вищий.

«При появі перших симптомів респіраторних захворювань не займайтесь самолікуванням, а звертайтесь до сімейного лікаря, який призначить адекватне лікування. Будьте здорові та бережіть себе!», – радять фахівці.

Нагадаємо, що в Україні за тиждень більше 146,4 тисячі людей захворіли на грип, ГРВІ та коронавірус, 37 людей померли

Читайте також: 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024