Що важливо знати про менінгококову інфекцію типу В

19 Листопада 2023, 11:23
Менінгококова інфекція 1837
Менінгококова інфекція

Менінгококову інфекцію спричиняє бактерія. Як правило, збудник «оселяється» в носі та носоглотці. Один з десяти дорослих людей є безсимптомним переносником інфекції. В окремих випадках бактерія може спричинити менінгіт (запалення оболонки мозку) та інші серйозні наслідки, як-от сепсис.

Відомо шість серогруп (типів) бактерії Neisseria meningitidis, які можуть спричиняти інфекцію: A, B, C, W, X та Y. У цьому матеріалі фахівці онлайн-платформи «Бережи себе» розповідають про найбільш поширений тип В.

Бактерія передається зі слиною, наприклад при чханні чи поцілунках.

На щастя, ця інфекція є менш заразною, ніж віруси, які переносять сезонні респіраторні захворювання на кшталт грипу. У зоні ризику ті, хто проживає з хворим/ою в одному приміщенні, партнери, які обмінювались поцілунками, інші люди, які мали прямий контакт із хворим/ою. У таких випадках, тим, хто тривалий час взаємодіяв із хворим/ою, можуть призначити антибіотики для профілактики захворювання. 

Менінгококова інфекція типу В найбільш розповсюджена на Європейському континенті.

Як пояснює педіатриня Тетяна Куликова, якщо розділити типи менінгококової інфекції за поширеністю, то спочатку буде тип В, а потім — C та W. Це усереднені дані — звичайно, в різний час, на різних територіях та через вплив різних факторів ситуація може змінюватись.

Інфекція типу В має кілька вікових груп ризику.

Це діти віком до 5 років, молоді дорослі люди та люди віком понад 65 років. За епідеміологічними даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC), серед молодих дорослих людей пік захворюваності на менінгококову інфекцію типу В припадає на вікову групу 16-23 роки.

Менінгококова інфекція типу В з вищою ймовірністю викликає менінгококцемію та ускладнення.

Не слід плутати менінгококцемію (менінгококовий сепсис) з менінгітом. Сепсис проявляється гарячкою і геморагічним висипом. При цьому часто спостерігаються порушення згортання крові, симптоми септичного шоку та поліорганна недостатність. У людини, яка хворіє на менінгіт, сепсис може як розвинутись, так і ні.

Серед віддалених наслідків Тетяна Куликова зазначає такі:

→ ураження нирок;
→ ампутація кінцівок через некроз;
→ порушення слуху тощо. 

Проти цього типу інфекції є ефективний захист.

У світі використовують дві вакцини для профілактики менінгококової інфекції: Bexsero та Trumenba. В Україні це щеплення належить до рекомендованих. Ми маємо зареєстровану вакцину Bexsero, проте з її постачанням є проблеми — це варто враховувати при плануванні щеплення.

В Україні дорослих та дітей вакцинують відповідно до наказу МОЗ від 11.08.2014 № 551.

Схема вакцинації Bexsero залежить від віку дитини. Дітям з двох років і дорослим рекомендовано щепитися двома дозами вакцини з мінімальним інтервалом в один місяць.

Для дітей віком до семи років курс щеплення дає захист орієнтовно на три роки. У випадку дітей старшого віку, підлітків та молодих дорослих людей — орієнтовно на п'ять років. Для тих, хто має підвищенні ризики необхідний бустер через 2–3 роки. 

«Не варто обмежуватись лише щепленням проти інфекцій типу В. Важливий захист і від інших типів», — зауважує лікарка Тетяна Куликова.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024