Коли аналізи можна здати безоплатно: роз'яснює Нацслужба здоров'я

10 Листопада 2023, 14:38
Коли аналізи можна здати безоплатно: роз'яснює Нацслужба здоров'я 1787
Коли аналізи можна здати безоплатно: роз'яснює Нацслужба здоров'я

Пацієнт може безоплатно зробити аналізи тоді, коли лікар бачить у цьому необхідність та дає електронне направлення.

Направлення не потрібне, якщо пацієнт лікується в стаціонарі або при екстреній госпіталізації. Саме в цих випадках аналізи є безоплатними, пояснюють у Нацслужбі здоров'я. 

Лабораторна діагностика є одним із інструментів для лікаря, за допомогою якого можна підтвердити чи спростувати діагноз, призначити лікування. Тому аналізи є безоплатними для пацієнтів, якщо лікар видав електронне направлення.

Але окремого пакету в Програмі медичних гарантій під назвою «Аналізи» немає. Натомість майже кожним з пакетів передбачено певний перелік — відповідно до специфіки надання медичної допомоги.

Наприклад, у центрі надання первинної медичної допомоги можна зробити аналізи, що входять до переліку безоплатних медичних послуг за пакетом «Первинна медична допомога». Зокрема, це: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; рівень глюкози у крові; загальний рівень холестерину. А також швидкі тести на вагітність, на тропонін, на ВІЛ, на вірусні гепатити, на антиген SARS-CoV-2 (тобто COVID-19).

Майбутня мама може зробити усі призначені гінекологом аналізи безоплатно в жіночій консультації, яка має договір за пакетом «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Це: розгорнутий аналіз крові, сечі, дослідження на інфекції та віруси, визначення групи крові і резус-фактору, біохімічний аналіз крові, мікроскопічні та цитологічні обстеження та інші.

Більшість аналізів, які необхідні для отримання якісної діагностики та лікування, покриває пакет «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Це і загальноклінічні, і біохімічні, і бактеріологічні, і гормональні, й імунологічні, і цитологічні дослідження. Але зверніть увагу. В лікарні можуть зробити ті аналізи, які властиві профілю медичного закладу. Наприклад, гормональні чи гістологічні дослідження може зробити не кожна поліклініка.

Щоб зробити аналізи безоплатно — потрібне е-направлення. Виняток — пацієнт перебуває в стаціонарі, планово чи екстрено.

Аналізи лікар призначає пацієнту, а не навпаки. Тобто пацієнти не можуть вимагати направлення на аналізи за власним бажанням. Звернення пацієнтів без направлення може бути платним.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024