У МОЗ рекомендують медзакладам Волині розвивати чотири напрями реабілітаційної допомоги

09 Листопада 2023, 09:49
У МОЗ рекомендують медзакладам Волині розвивати чотири напрями реабілітаційної допомоги 786
У МОЗ рекомендують медзакладам Волині розвивати чотири напрями реабілітаційної допомоги

Якісна доказова реабілітаційна допомога військовим та цивільним – це спільне завдання територіальних громад, обласної та центральної влади.

Про це наголосили під час обласного засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що відбувся у Луцьку, йдеться на сайті Волинської ОВА. 

«Маємо докласти максимум зусиль, щоб кожному, тим паче військовим, надавалася уся необхідна, повноцінна та сучасна реабілітаційна допомога», – підкреслив начальник ОВА Юрій Погуляйко.

Водночас міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, який долучився до засідання в онлайн-режимі зазначив, що аби розвивати реабілітаційну допомогу на Волині необхідно рухатися у чотирьох напрямах. Це:

  •  стаціонарна допомога,
  •  амбулаторна допомога,
  •  довготривала реабілітація,
  •  психологічна реабілітація.
 
«Щодо стаціонарної допомоги мінімально, що повинна зробити область – це забезпечити реабілітаційні відділення на 30-60 ліжок в кластерних та надкластерних лікарнях, – зазначив Віктор Ляшко. – Наразі лише лікарня в Любомлі досі не має відповідного пакету в програмі медичних гарантій. Що стосується інших медзакладів, то є потреба у подальшому покращенні умов відповідно до стандартів, над втіленням яких ми працюємо в межах політики героїв. Ми готові в цьому вам допомогти».

Він додав, що громади також повинні працювати з центрами первинної допомоги і робити кабінети амбулаторної реабілітації. Йдеться про розвиток мережі таких кабінетів, де пацієнти можуть продовжувати отримувати відповідну допомогу кілька годин на добу, а решту часу перебувати вдома. Важливо, аби в цих самих центрах первинної допомоги функціонували і кабінети психологічної підтримки.

Станом на початок жовтня в області 3 176 пацієнтів закінчили реабілітаційний цикл у стаціонарних умовах та 3 757 – в амбулаторних. Пропускна спроможність реабілітаційних центрів Волині на стаціонарному рівні становить 454 пацієнти на день. Водночас станом на початок листопада стаціонарну реабілітаційну допомогу отримують 342 пацієнти.

Доступність послуг базової психологічної допомоги є одним з пріоритетних напрямів в межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи першої леді Олени Зеленської. На цьому наголосив очільник Міністерства охорони здоров’я.

«Для цього ми розпочали масштабування навчання за програмою mhGAP для медичних фахівців, в тому числі і сімейних лікарів, які дуже часто є першим контактом для пацієнта. Наразі на Волині навчання пройшли 31% сімейних лікарів, причому 50% з них знаходяться в Луцьку та Ковелі. Тому критично важливо головам громад у найкоротші терміни активізувати роботу з лікарями первинної ланки, тим самим розширюючи мережу медзакладів первинки, де українці можуть отримати психологічну підтримку», – сказав Віктор Ляшко.

Також в області працюють над тим, аби тут запрацював центр довготривалої реабілітації для пацієнтів, які потребують тривалого відновного лікування.

Зокрема, на базі Волинської обласної клінічної лікарні буде створено реабілітаційний центр «Recovery».

Читайте такожУ Рівному розпочав роботу сучасний реабілітаційний центр «RECOVERY». ФОТО

«У медзакладі є реабілітаційне відділення, але воно буде розширене, згідно з вимогами часу. Будуть враховані усі потреби військових та цивільних, – зазначила заступниця голови ОДА Мирослава Якимчук. – Невдовзі розроблять проєктно-кошторисну документацію, після чого приступлять до будівельних робіт. Площа центру становитиме дві тисячі квадратних метрів».

Слід зазначити, що усі послуги з реабілітації безкоштовні у медзакладах, які уклали договори з НСЗУ.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024