Як пройти перекомісію людям з інвалідністю під час воєнного стану

02 Листопада 2023, 15:33
Як пройти перекомісію людям з інвалідністю під час воєнного стану 828
Як пройти перекомісію людям з інвалідністю під час воєнного стану

На період дії воєнного стану процедура проведення медико-соціальної експертизи спрощена.

Про це нагадують у МОЗ.

Для її проведення і, відповідно, встановлення групи інвалідності пацієнт повинен отримати направлення від медзакладу після проходження діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів.

Медико-соціальна експертиза проводиться за наявності факторів, що підтверджують стійке порушення функцій організму. Це може бути обумовлено захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності. 

У такому випадку лікуючий лікар оформляє направлення на МСЕК (форма 088/о). Звертаємо увагу, що укладення декларації при цьому не є обов’язковим. У  разі потреби огляду пацієнта, який не може прибути на комісію, члени комісії самі виїжджають для огляду до закладу охорони здоров’я або до пацієнта додому.

Для спрощення проведення медико-соціальної експертизи під час воєнного стану прийнято постанову КМУ № 225, що передбачає у деяких випадках встановлення інвалідності заочно, незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування людини, що звертається для встановлення інвалідності.

У випадку неможливості проходження повторного огляду, який припав на період дії воєнного стану на території України, це проходження переноситься на строк не пізніше шести місяців після його скасування.

Нагадаємо критерії встановлення інвалідності.

Читайте також: Як оскаржити рішення МСЕК із встановлення інвалідності: алгоритм дій

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024