Чи існує авітаміноз у розумінні «істотний дефіцит усіх вітамінів»

02 Листопада 2023, 10:44
Авітаміноз 655
Авітаміноз

Істотна нестача всіх вітамінів можлива, якщо людина пережила тривале примусове чи добровільне голодування, має розлади харчової поведінки та, як наслідок, практично не їсть, має хронічний розлад зловживання алкоголем і роками неповноцінно харчується.

Хоча все ж не відсутність – інакше б жодні біохімічні процеси взагалі не відбувалися, що несумісно з життям, роз'яснюють у МОЗ.

Авітаміноз у розумінні «брак певного вітаміну чи групи вітамінів» – явище ймовірніше та поширеніше. Такі авітамінози зазвичай мають характерну симптоматику та окремі назви, як-от скорбут, чи цинга, – це хвороба через брак вітаміну С, бері-бері – це нестача вітаміну В1 (тіаміну), рахіт – це прояв браку вітаміну D тощо. 

Ці стани розвиваються через системні хиби в харчуванні. Так повна відсутність свіжої городини може призвести до цинги, а при багаторічному веганстві без вжитку добавок вітаміну В12 можлива нестача цього вітаміну та анемія як наслідок.

Тож вживання мультивітамінів «про всяк випадок, аби не було весняного авітамінозу» не потрібне і навіть шкідливе. Водночас лікар може призначити курс певного вітаміну чи групи вітамінів за клінічними показами та за результатами аналізів. Для здорових дорослих середнього віку джерелом вітамінів цілий рік має бути передусім збалансований різноманітний раціон.

Читайте також: Як зрозуміти, що в дитини гіршає зір

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024