У МОЗ пояснили, яку реабілітацію повинні проходити пацієнти після інсульту

01 Листопада 2023, 11:19
У МОЗ пояснили, яку реабілітацію повинні проходити пацієнти після інсульту 822
У МОЗ пояснили, яку реабілітацію повинні проходити пацієнти після інсульту

Реабілітація після інсульту – надзвичайно складний та довготривалий процес.

Його ефективність, інтенсивність і тривалість залежать від цілого ряду факторів, пояснюють у МОЗ.

Зокрема: 

  • ступеня ураження головного мозку, 
  • часу початку відновлення, 
  • віку пацієнта, 
  • його психоемоційного стану тощо. 

Загалом існує два види інсульту: ішемічний та геморагічний. У першому випадку – через закупорку судин припиняється доступ кисню до церебральних тканин. У другому – мозкова судина розривається, що призводить до крововиливу.

Читайте також: В Україні з початку року понад 87 тисяч пацієнтів з інсультом отримали допомогу за Програмою медгарантій 

Незалежно від виду інсульту – пошкодження головного мозку не запобігти. Це, своєю чергою, призводить до втрати функціональності пацієнта. Найчастіше мова про проблеми з руховою активністю, парез лицевих мʼязів, порушення координації та мовленнєві розлади.

Реабілітація таких пацієнтів має починатись якомога раніше. Ще в гострому періоді, одночасно з наданням медичної допомоги. Чим раніше мультидисциплінарна реабілітаційна команда розпочне процес відновлення – тим кращим буде його результат.

Читайте такожЛікування інсультів та інфарктів в Україні безоплатне, – Нацслужба здоров'я

На перших етапах, зокрема, застосовуються:

  • зміна положення тулуба пацієнта, 
  • фізичні вправи, інтенсивність яких визначається фахівцями з реабілітації,
  • вправи для відновлення функції мімічних мʼязів обличчя тощо. 

Післягострий період. На цьому етапі, в залежності від результатів оцінювання пацієнта за спеціальними шкалами та визначення стану когнітивних функцій, приймається рішення щодо скерування до подальшої реабілітації в стаціонарних або амбулаторних умовах. При цьому перелік та інтенсивність процесу подальшого відновлення визначається індивідуально, в залежності від потреб і можливостей людини. 

Читайте також: Як запобігти інсультам: поради з профілактики

Довготривалий період. На цьому етапі, як і на попередніх, перелік та вид взаємодій фахівців із реабілітації з пацієнтом залежать від його потреб та складеного індивідуального реабілітаційного плану. 

Якщо ж послуги з доказової та ефективної реабілітації не надати вчасно – людина залишиться з набутими обмеженнями функціонування назавжди. 

Всі послуги з ефективного й дієвого відновлення надають мультидисциплінарні реабілітаційні команди та повністю покриваються НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій.

Для проходження амбулаторної реабілітації вистачить електронного направлення від лікаря первинної ланки або лікуючого лікаря.

Читайте також: Ляшко наголосив на необхідності надання якісних медпослуг при лікуванні інсультів

Для проходження стаціонарного відновлення достатньо отримати електронне направлення від лікуючого лікаря. Також послуга доступна в разі переведення з одного медичного закладу чи клінічного підрозділу до іншого.

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із процедурами від трьох годин на день. За двома напрямами та більше — понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу. 

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024