Дитяча хвороба та не можна вакцинуватися: ТОП-5 міфів про кір

30 Жовтня 2023, 15:44
Дитяча хвороба та не можна вакцинуватися: ТОП-5 міфів про кір 1989
Дитяча хвороба та не можна вакцинуватися: ТОП-5 міфів про кір

У межах кампанії з «наздоганяючої» вакцинації проти кору, епідемічного паротиту і краснухи серед дітей в Україні станом на 21 жовтня 2023 року зроблено 148 206 щеплень.

Зокрема, першу дозу отримали 66 544 дитини віком від 2 до 17 років, другу дозу отримали 81 662 дитини від 7 до 17 років. Кампанія була розпочата Міністерством охорони здоров’я для запобігання ймовірному спалаху кору. У Центрі громадського здоров'я розповідають про те, які міфи про захворювання побутують і чому небезпечно в них вірити.

МІФ 1: кір — це дитяча хвороба.

ПРАВДА: кір загрожує як дітям, так і дорослим.

 

Це одне із найбільш заразних вірусних захворювань. Після контакту з хворим під загрозою інфікування залишається понад 90% людей, що не мають щеплення. Під час останнього спалаху кору в Україні в 2017–2019 рр. захворіло понад 115 000 людей, зокрема 41 особа померла.

Вірус передається повітряно-крапельним шляхом під час тісного контакту з хворою людиною. Інфікований може передавати вірус ще до появи симптомів, адже від моменту зараження до захворювання проходить від 7 до 21 днів. Це — прихований період хвороби.

Якщо доросла людина не перехворіла на кір у дитинстві і не має щеплення, вона має високі ризики заразитися. Більш того, у дорослому віці зазвичай захворювання переносяться набагато важче і супроводжуються значними ускладненнями.

МІФ 2: щеплення проти кору не гарантує, що дитина не захворіє.

ПРАВДА: без щеплення ризик бути інфікованим вищий.

 

Вакцинація проти кору — це єдиний надійний захист від кору та ускладнень, які він може спричинити. Після щеплення ризик захворювання залишається, але після двох доз він зменшується до мізерних показників. Лише 3–5% осіб після вакцинації можуть не набути імунітет. При цьому якщо щеплена людина і захворіє, то матиме значно легший перебіг і без серйозних ускладнень. Водночас люди, у кого організм не відповів на вакцину, мають бути захищеними колективним імунітетом, який досягається завдяки високому рівню охоплення щепленнями — до 95%.

МІФ 3: під час спалаху захворювання не можна робити щеплення.

ПРАВДА: щеплення КПК треба робити незалежно від того, чи є спалах.

 

В Україні немає спалаху кору, але є загроза його виникнення. Саме для того, щоб запобігти його появі, дітям, які не мають щеплення КПК згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, краще вакцинуватись якнайшвидше. А вже під час спалахів інфекційних хвороб навпаки рекомендується терміново отримати захист від хвороби, тому що ризик зараження значно посилюється.

МІФ 4: від кору можна вилікувати.

ПРАВДА: ліків від кору немає.

 

Специфічного методу лікування від корової інфекції немає. Є лише ліки для полегшення симптомів: жарознижувальні, антибіотики або вітамін А. Тому наразі вакцинація залишається єдиною можливістю, щоб уберегтись від захворювання. Якщо ви не щеплені та знаєте, що контактували з хворою на кір людиною, рекомендується зробити екстрену вакцинацію у перші 72 години після контакту.

МІФ 5: достатньо одного щеплення КПК, ревакцинація необов’язкова.

ПРАВДА: імунітет набувають після другої дози.

 

Щоб уберегтися від кору, дитина або дорослий мають отримати саме два щеплення проти кору. Вакцина КПК ефективно запобігає зараженню вірусом. Після вакцинації імунітету набувають 75% дітей, а після ревакцинації — 95%. Набутий після повної вакцинації імунітет залишається активним багато років.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024