Вакциновані проти пневмококової інфекції діти рідше мають ускладнення ГРВІ, – МОЗ

27 Жовтня 2023, 15:00
Чому вакциновані проти пневмококової інфекції діти рідше мають ускладнення ГРВІ 1712
Чому вакциновані проти пневмококової інфекції діти рідше мають ускладнення ГРВІ

Понад 200 вірусів можуть бути причиною гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) – на жаль, проти переважної більшості з них немає ліків та вакцин.

Щеплення можна зробити лише проти найнебезпечніших із них – грипу та COVID-19, повідомляє МОЗ. 

Найпоширеніші ускладнення гострих респіраторних захворювань (ГРВІ) – це отит (запалення середнього вуха) та синусит (запалення порожнин лицевої частини черепа). У грипу та COVID-19 – ускладненням може бути пневмонія (запалення легенів). Отит, синусит та пневмонію можуть викликати як самі віруси, так і бактерії.

Читайте також: Чому антибіотики не допомагають при застуді

Пневмококи – це загальна назва бактерій роду Streptococcus (стрептококи). Вони є бактеріями, які часто заселяють (колонізують) носогорло. Колонізація носогорла – не хвороба, а лише передумова для її виникнення.

Все змінюється, коли до носогорла чи дихальних шляхів потрапляють віруси і починається ГРВІ, грип чи COVID-19. Вірусна інфекція послаблює наш захист та опірність організму, і це створює лазівку для пневмококів – вони виходять з-під контролю, починають розмножувати, потрапляти поза місця своєї колонізації та викликати запалення середнього вуха чи синусів, там накопичується гній (померлі клітини імунної системи та бактерії), розвивається гарячка. На додачу, з кожним роком через поширення стійкості до антибіотиків стає дедалі важче лікувати бактерійні інфекції. Тому може бути таке, що лікування отиту, синуситу чи пневмонії затягнеться через потребу в підборі ліків.

Читайте такожВ Україні за тиждень виявили понад 146 тисяч хворих на ГРВІ, грип та COVID-19: де найбільше

Саме тому вакцинація від пневмококової інфекції – це оптимальний спосіб запобігти ускладненням ГРВІ, адже вона допоможе організмові уникнути хвороби, що викликаються цими бактеріями. Це щеплення наразі можна зробити тільки власним коштом: купити вакцину в аптеці за рецептом свого сімейного лікаря і повернутися з нею до нього, або вакцинуватися в приватній клініці. 

Дітям, старшим за 2 роки, та дорослим достатньо однієї дози вакцини на все життя. Меншим дітям потрібно вводити кілька доз вакцини

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024