На Волині в жовтні зареєстрували два випадки лістеріозу: у немовляти та вагітної жінки

27 Жовтня 2023, 13:41
Лістеріоз 631
Лістеріоз

Лістеріоз – інфекційне захворювання, спричинене бактеріями, котрі широко розповсюджені у природі, у ґрунті, піску та воді.

За даними Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, на Волині в жовтні зареєстрували два випадки лістеріозу у Луцькому та Володимирському районах.  Всі випадки підтвердили лабораторно. 

Захворіли новонароджена дитина (у Володимирській громаді) та вагітна  (у Луцькому районі).  На сьогодні захворілі виписані з лікувальних закладів у задовільному стані. В осередках провели епідрозслідування, вивчили умови проживання, харчування та побуту захворілих осіб. Встановили контакт з домашніми тваринами та вживання продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках. Здійснили комунікаційні заходи щодо профілактики цього захворювання. Повідомили і місцеві органи Держпродспоживслужби.

В області щороку реєструють поодинокі випадки хвороби, за останні 10 років їх було 15. Із них 11 – у новонароджених, два – у вагітних.

Саме діти першого року життя та вагітні – серед  найбільш вразливих щодо лістеріозу. Лістеріоз матері під час вагітності, зазвичай, проявляється як легке гарячкове захворювання але може спричинити викидень і навіть загибель плода (25-35% залежно від терміну вагітності на момент зараження). Лістеріоз новонароджених може протікати у вигляді сепсису або менінгіту з важкими наслідками. Своєчасне лікування лістеріозу матері запобігає захворюванню плода.

До групи ризику також належать люди зі зниженим імунітетом. Це ті, хто отримує хіміо- і гормональну терапію, має СНІД та цукровий діабет, люди похилого віку. 

 Загалом сприйнятливість до лістерій у людей невисока. Наша імунна система вміє боротися з цими бактеріями, не допускаючи розвитку хвороби.

Джерелом лістерій є дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці, корови й свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, зокрема, голуби. Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.

Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами чи їх продуктами життєдіяльності (наприклад, під час догляду); при вживанні рибної або тваринної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо, придбаний на стихійних ринках); через забруднені овочі та фрукти.

Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами, абортами, маститами або перебігає у формі безсимптомного носійства. За першими симптомами вона схожа на харчове отруєння. У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок). Тому важливо звернутись до лікаря, якщо з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки  менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.

Профілактика залишається найкращим методом боротьби з лістеріозом. Для профілактики лістеріозу важливо робити належну термічну обробку харчових продуктів (варіння, смаження, запікання), котра на 100% знищує лістерії. Перед вживанням сирих овочів і фруктів потрібно ретельно їх мити, адже лістерії можуть бути на поверхні. Не варто вживати пошкоджені плоди (падалицю, з тріщинами, розломами) — якщо лістерії  були на їх поверхні або в ґрунті, вони могли проникнути всередину. Важливо, що розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізми.

Варто мити овочі і фрукти відразу, принісши їх додому. Особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися в харчових продуктах навіть в умовах холодильника і морозильної камери.

При приготуванні їжі не розміщуйте сирі і готові продукти  поруч. Не можна різати варені овочі для салату на дошці, де ви тільки що розрізали сире м’ясо. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику.

Дотримуйтеся заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць. Мийте руки перед вживання їжі. Використовуйте воду з перевіреною якістю.

Не купуйте продукти на стихійних ринках, де ви не можете бути впевнені в їх якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування.

Лабораторний контроль за наявністю збудника лістерії у харчових продуктах покладено на їх виробників відповідно до оцінки ризиків системи НАССР.

Довідково: мікробіологічна лабораторія  Волинського центру контролю та профілактики хвороб акредитована щодо визначення збудника лістерії у харчових продуктах відповідно до стандарту системи ІSO 17025.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024