Психічне здоровʼя дитини: де батькам шукати допомоги

25 Жовтня 2023, 14:27
Психічне здоровʼя дитини: де шукати допомоги 258
Психічне здоровʼя дитини: де шукати допомоги

Війна в Україні зачіпає кожного, у тому числі наших дітей і молоде покоління українців. А як свідчать результати міжнародного дослідження*, діти – одна з найбільш вразливих до війни категорій. 

Так, зокрема, наймолодша група опитаних – підлітки віком 13–15 років – виявилася найбільш вразливою до впливу війни в Україні та світових конфліктів. Тим часом молоді люди віком 18-24 роки найнижче оцінюють рівень свого психічного здоровʼя зараз. Сьогодні ж, у межах третьої хвилі комкампанії Всеукраїнської програми ментального здоровʼя за ініціативою Олени Зеленської, що присвячена дітям, зупинимося на тому, де молодому поколінню шукати підтримку, пише МОЗ

Маленькі діти легше адаптуються до умов війни, та водночас вони більш залежні від дорослих, які перебувають поряд. Діти залежать від стану батьків чи опікунів, отже, – і від того, наскільки ми дбаємо про себе. Тож ми, дорослі, маємо піклуватися про свій стан, щоб мати змогу подбати про своїх дітей.

Діти не мають обʼєктивного розуміння того, що відбувається. Їм потрібні наші пояснення. І з дітьми важливо говорити на складні теми: що таке війна, які емоції ми всі переживаємо, як упоратися з тривогою. Щоб вистояти, нам може бути потрібна підтримка: знання, як подбати про себе, практики стійкості та самодопомоги, підтримка фахівців, спілкування з людьми, з якими нам комфортно.

На сайті howareu.com міститься інформація, яка може стати вам у пригоді. Це ігри, практики для дітей і дорослих, методички з ментального здоровʼя, контакти фахівців. Перевірені поради щодо психічного здоровʼя є, наприклад, на сторінках Ти як? та UNICEF Ukraine.

Куди звернутися по допомогу

Надання безоплатної психологічної та психіатричної допомоги дітям у межах Програми медгарантій (ПМГ) передбачено, головним чином, такими пакетами:

  • Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги.
  • Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах.
  • Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами.

Також психологічні та психіатричні послуги є складовою й інших пакетів ПМГ. 

Нині 11 000 лікарів (психіатри, психологи, психотерапевти, наркологи, терапевти, педіатри, лікарі загальної практики та ін.) у понад 1500 медзакладах (за більше ніж 3900 місцями надання медпослуг) в Україні надають психологічну та/або психіатричну допомогу.

Знайти найближчий до вас медзаклад, де надають необхідні вам послуги, можна на інтерактивній карті надавачів меддопомоги за напрямом «Психологічна і психіатрична допомога». Детально про те, як скористатися картою, ми писали раніше.

Якщо скористатися картою немає можливості, зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або до контакт-центру МОЗ за номером 0-800-60-20-19. 

Лінії психологічної підтримки

Кожному, а тим паче дитині, важливо не залишатися сам на сам зі своїми переживаннями. Батьки – найближчі люди, які можуть підтримати та допомогти. Натомість часом це буває неможливо – через різні причини: некомпетентність у питаннях психології, нестабільний стан самого дорослого, відсутність довірливих стосунків із дитиною-підлітком тощо.

Крім того, фізичне звернення до фахівця з психічного здоровʼя також може бути з певних причин неможливим. У такому разі за потреби варто звернутися принаймні до надійних каналів психологічної підтримки:

Лінія Національної психологічної асоціації — 0 800 100 102 (10:00-20:00 щодня, дзвінки безоплатні).

ПОРУЧ — спільний проєкт Міністерства освіти і науки України, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії та ГО «ВГЦ “Волонтер”». У рамках проєкту є онлайнові терапевтичні групи підтримки для підлітків — https://poruch.me/teenagers 

Консультації від руху «Teenergizer» — це рух, який об’єднав підлітків із регіону Східної Європи та Центральної Азії. На сайті можна записатись на безоплатну консультацію від психологів та консультантів проєкту https://teenergizer.org/consultations/ 

Національна «гаряча лінія» для дітей та молоді від Ла Страда — тут діти, підлітки та студентська молодь мають можливість анонімно і конфіденційно отримати підтримку в будь-яких складних життєвих ситуаціях – 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116 111 (з мобільного).

Не дрібниці — безпечний підлітковий простір, який надає безоплатні консультації онлайн в боті (але консультують психологи, не автоматизовані механізми)

https://www.notrivia.com.ua/ 

Лінія від благодійного фонду «Голоси дітей» — телефонна лінія психологічної підтримки для дітей та батьків. Також можна записатись на очні консультації, якщо місто є в переліку — https://voices.org.ua/i-need-help/mental-help-for-kids/ 

Лінія запобігання самогубствам «Lifeline Ukraine» — 7333  (цілодобово).

Нагадаємо, про антистрес-вправи, що допоможуть дитині впоратися зі стресом, а також про те, як допомогти дитині подолати негативні наслідки стресу.

Довідка: міжнародне дослідження* про ментальне здоровʼя, проведене у серпні цього року в 11 країнах світу і презентоване на Третьому саміті перших леді і джентльменів.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024