Телемедицина у дії: мобільний додаток в ігровий спосіб допомагає українцям проходити складну реабілітацію

19 Жовтня 2023, 13:38
Реабілітація 2010
Реабілітація

Використання телемедичних рішень в Україні набирає обертів. Послуги, які ще недавно можна було надавати виключно в стінах медичних закладів, пацієнти вже можуть отримувати, не виходячи з дому.

Прикладом вдалого впровадження такого рішення є іспанська телемедична телереабілітаційна система «RGS» (Rehabilitation Gaming System), яка використовується лікарями для реабілітації пацієнтів з проблемами опорно-рухового апарату та мозкової діяльності. Саме нею користуються в 4-й міській клінічній лікарні міста Дніпра, йдеться на сайті МОЗ. 

Платформа «RGS» надає змогу пацієнту проходити реабілітацію як в лікарні, так і поза межами медичного закладу — достатньо мати гаджет (ноутбук, планшет чи смартфон) та встановлений додаток із доступом в Інтернет.

Система побудована за принципом гри, де за коректно виконані вправи пацієнт отримує бали для доступу до наступних етапів. Вона дозволяє лікарю дистанційно контролювати виконання завдань і коригувати план відновлення  залежно від прогресу пацієнта.

«RGS — це новий реабілітаційний підхід, який адаптований до конкретних потреб кожного окремого користувача. Лікар синхронізує телефон пацієнта зі своїм гаджетом, створює йому акаунт й обирає заняття з його проблематики», — розповідає ерготерапевт відділення фізичної та реабілітаційної медицини 4-ї міської клінічної лікарні м. Дніпра Анна Тоцька.

Телемедична програма допомагає швидше повернути до нормального життя та роботи людей з травмами та порушенням мозкової діяльності. Платформа допомагає пацієнтам з такими захворюваннями, як хвороба Альцгеймера, атаксія, розсіяний склероз, хвороба Паркінсона, травма спинного мозку, черепно-мозкова травма, інсульт, а також пацієнтам, які отримали різні травми, контузії внаслідок поранень та вибухів, під час бойових дій.

Станом на сьогодні в Україні до пілотного проєкту з впровадження телемедичної системи «RGS» підключено 20 лікарень.

Нагадаємо, уряд ухвалив Стратегію розбудови телемедицини в Україні. Цей документ дозволить підвищити стандарти якості надання медичної та реабілітаційної допомоги із застосуванням телемедицини.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024