Волинська обласна лікарня – на восьмому місці в Україні за кількістю трансплантацій

15 Жовтня 2023, 11:03
Трансплантація 583
Трансплантація

В Україні з початку року у медичних закладах виконали 406 трансплантацій.

Це уже більше, аніж було проведено за увесь 2022 рік (384), повідомляють в Українському центрі трансплант-координації. 

Найбільше органних трансплантацій проведено у Першому медичному об'єднанні Львова (90), Національному Інституті хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова (71) та Інституті серця МОЗ України (60).

Органні пересадки в Україні проводять 24 центри трансплантації. Трансплант-команди успішно пересаджують серце, печінку, легені, нирки, підшлункову залозу.

Стабільно залишається вищим відсоток трансплантацій від померлого донора: 64% – від посмертного і 36% – від живого донора. Це співвідношення є одним з показників дієздатності системи трансплантації.

Попри війну і проблеми, які вона створює, медики наполегливо продовжують розвивати напрямок трансплантації і роблять його все доступнішим для пацієнтів. Деякі епізоди нинішнього року ввійдуть в історію трансплантації в Україні. Так, наприкінці вересня протягом доби медичні команди шести центрів трансплантації провели 11 успішних пересадок органів. 

Хірурги Національного інституту хірургії та трансплантології ім.О.О.Шалімова разом з колегами з Першого медичного об'єднання Львова вперше виконали спліт-трансплантацію, тобто один орган розділили і пересадили двом пацієнтам. У третьому кварталі цього року також було проведено першу успішну ретрансплантацію печінки, вперше було пересаджено серце від померлої дитини дитині.

Зростають і показники трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин. За 9 місяців 2023 року їх провели більше, аніж за повний 2022 рік: 251 трансплантація у нинішньому році і 223 за увесь попередній.

Найбільше пацієнтів отримали таку медичну допомогу в Національному інституті раку (51) Черкаському клінічному онкологічному центрі (47) та НДСЛ «Охматдит» (45).

Три медичних заклади проводять алогенні трансплантації, в тому числі і найскладніші, від неродинного донора. Лідером залишається НДСЛ «Охматдит», де проведено 18 алогенних трансплантацій від неродинного донора. У вересні до Охматдиту задля порятунку маленького пацієнта рятівні донорські клітини навіть доправили з США.

«Щоквартально ми публікуємо статистику, аби всі могли бачити як працюють трансплант-команди, долучені до цієї медичної сфери. І щоразу ми спостерігаємо все більші цифри, бачимо, що для наших медиків стають доступними все складніші види таких втручань. Все це разом засвідчує, що трансплантація, як сучасний високотехнологічний напрямок в українській медицині, розвивається потужно і незворотньо. Надалі ми маємо зосередитися на тому, аби така допомога пацієнту ставала ще якіснішою і ефективнішою. Працюємо над цим далі», – розповідає генеральний директор СДУ «Український центр трансплант-координації» Дмитро Коваль.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024