Що треба знати про відпуск наркотичних препаратів за електронним рецептом

15 Жовтня 2023, 09:12
Що треба знати про відпуск наркотичних препаратів за електронним рецептом 1801
Що треба знати про відпуск наркотичних препаратів за електронним рецептом

В Україні у листопаді 2022 року запровадили електронний рецепт на наркотичні ліки. Такі препарати, зокрема, використовуються для ефективного знеболення у разі складних захворювань. Для пацієнта е-рецепт — зручна опція, оскільки не потрібно постійно відвідувати лікаря для отримання паперового рецепта. 

Його електронний аналог можна отримати й  дистанційно, роз'яснюють у МОЗ.

За майже рік електронний рецепт довів свою ефективність та зручність. Більшість пацієнтів та лікарів за цей час обирали саме е-рецепт, а не паперовий. Водночас паперовий рецепт продовжував діяти, як альтернатива, на час перехідного періоду, який вже добігає кінця. 

Читайте також: Відпуск ліків з медичним канабісом суворо контролюватимуть, як і наркотичні та психотропні ліки

Тому, починаючи з 13 жовтня цього року,  відпуск наркотичних препаратів в аптеці здійснюватиметься лише за електронним рецептом. Виключення — прифронтові території та зона бойових дій. Там продовжить діяти як електронний, так і паперовий рецепт. 

Таке рішення дозволить запобігти неконтрольованому обігу таких препаратів, адже їх вживання має особливо небезпечні ризики для життя та здоров’я людини. 

Пацієнтам не варто хвилюватися, адже кожен, хто за станом здоров’я потребує наркотичних препаратів, — гарантовано їх отримає. 

У МОЗ відповідають на найбільш поширені питання.

1. Якщо у мене немає мобільного телефону, як мені отримати електронний рецепт на наркотичні препарати?

У такому разі ви можете ідентифікуватися у лікаря за допомогою документів (паспорт та індивідуальний податковий номер). Лікар роздрукує інформаційну довідку до рецепта, яка містить номер рецепта та код його погашення, який ви без проблем зможете використати в аптеці. 

2. Що робити, якщо вказав неправильний номер телефона або втратив до нього доступ?

В такому разі необхідно подати заявку на зміну номера через онлайн-форму на сайті: https://service.e-health.gov.ua/gromadyanam/koristuvacham-ecoz/authentication-form. Номер телефону буде змінено протягом доби. 

Радимо пацієнтам, за можливості, перевірити у сімейного лікаря телефон, який прив’язаний до електронної медичної картки та у разі необхідності, змінити його. 

3. Якщо у лікарні немає світла, чи можна буде отримати наркотичні (психотропні) препарати за паперовими бланками?

Так, існують певні винятки, в яких лікар зможе видати пацієнту паперовий аналог, ось вони:

  1. проблеми в роботі ЕСОЗ, коли електронний рецепт не можна виписати (відключення світла, технічні проблеми в роботі системи тощо);
  2. для призначення екстемпоральних препаратів (тобто таких, які виготовляються безпосередньо  в аптеці);
  3. якщо рецепт на наркотичні препарати виписують на прифронтових територіях або територіях, де тривають бойові дії.

  4. 4.  Як бути з пільговими наркотичними препаратами?

Наркотичні пільгові ліки, часткова чи повна вартість яких відшкодовується в межах програм місцевих бюджетів, теж відпускатимуться за е-рецептом. 

5. Як виїхати за кордон з наркотичними ліками, які були відпущені за е-рецептом?

Якщо пацієнт планує виїжджати за кордон і планує перевозити ліки з собою — під час виписування е-рецепта лікар має надрукувати йому інформаційну довідку та обовʼязково засвідчити її власним підписом і печаткою.

6. Які лікарі можуть виписати е-рецепт на наркотичні ліки (зокрема і пільгові)?

Виписати е-рецепт на наркотичний лікарський засіб може лікар, який відповідає за лікування пацієнта. Це може бути як сімейний лікар, так і профільний спеціаліст — хірург, онколог чи невролог тощо.

7. У якій аптеці можна придбати наркотичні ліки за е-рецептом?

Придбати наркотичні ліки за е-рецептом можна в аптеці, яка має відповідну ліцензію на відпуск наркотичних лікарських засобів. На сьогодні 100% аптек, які мають відповідну ліцензію, зареєстровані та працюють в ЕСОЗ.

Зауважимо, що термін дії е-рецепта на групу наркотичних ліків становить 10 днів (так само, як і паперового рецептурного бланка)

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024