Понад 3,5 тисячі волинян захворіли на гострі респіраторні вірусні інфекції

13 Жовтня 2023, 10:11
Понад 3,5 тисячі волинян захворіли на гострі респіраторні вірусні інфекції 740
Понад 3,5 тисячі волинян захворіли на гострі респіраторні вірусні інфекції

На Волині здійснюють рутинний епідеміологічний нагляд за усіма гострими вірусними інфекціями, в тому числі грипом та COVID-19. Відтак, за попередній тиждень зареєстрували понад 3 700 випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій, з них 83 випадки коронавірусної інфекції. 

Про це повідомила генеральна директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Янко під час брифінгу у Волинській ОВА, йдеться на сайті відомства. 

«70 відсотків серед всіх захворілих становлять діти до 17 років. В заклади охорони здоров’я Волині госпіталізували всього 54 людини з ГРВІ, в тому числі 35 з COVID-19. Серед госпіталізованих 33 дітей», – повідомила головна державна санітарна лікарка області.

Вона додала, що новою та поширеною проблемою охорони здоров’я є постковідний синдром або тривалий COVID-19. Найчастіше він розвивається у людей, котрі важко перенесли коронавірус, але може зустрітись навіть у тих, хто переніс хворобу безсимптомно. Тривалий COVID-19 протікає у всіх індивідуально: від втоми, слабкості, зміни нюху та смаку до запалення серцевого м’яза, труднощів з концентрацією, депресії та інше. Люди, котрі не були щеплені проти COVID-19 мають вищий ризик розвитку постковідного синдрому.

«Те, що за літній період ми забули про коронавірус, не означає, що він зник. Природа збудників така, що вони мутують та адаптуються до існування в нових умовах. Саме тому коронавірусна хвороба залишається з нами, як одне із сезонних захворювань на рівні з грипом та іншими респіраторними інфекціями», – зазначила Наталія Янко.

Медикиня нагадала, що щорічна вакцинація – це найефективніший засіб для профілактики хвороби та запобігання важким ускладненням. На сьогодні проти грипу щеплено понад 160 мешканців області. Вакцину проти грипу можна придбати в аптеках області. Вона називається «ДжіСі Флю Квадривалент/ GC Flu Quadrivalent».

«Проте, вакцинація проти грипу не буде захищати від COVID-19 й навпаки. Тому людина, яка має важкі супутні захворювання або похилий вік, має отримати щонайменше два щеплення перед початком епідемічного сезону – і від COVID-19, й від грипу.Основою для захисту від тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень. Тобто дві дози первинної вакцинації та перше бустерне щеплення, яке вводять через п’ять місяців», – сказала Наталія Янко.

Всього в області вакциновано 47% дорослого населення (близько 358 тис. осіб) проти коронавірусної інфекції. 45% з них отримали повний курс вакцинації (понад 343 тис.). Першу бустерну дозу отримало близько 62 тисячі мешканців області, другу бустерну дозу отримало понад 5 тисяч.

Слід зазначити, що наша область забезпечена вакциною «Comirnaty/Pfizer-BioNTech». Також наявна вакцина від «Comirnaty від Pfizer-BioNTech» для дітей віком від 5 до 11 років.

Адреси та контакти найближчого центру або пункту вакцинації від COVID-19 можна знайти ТУТ або зателефонувати сімейному лікареві, педіатру чи в найближчу поліклініку.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024