Українців попереджають про зелену каву з вмістом речовини, яка може викликати головний біль, судоми та кому

12 Жовтня 2023, 12:51
Українців попереджають про зелену каву з вмістом речовини, яка може викликати головний біль, судоми та кому 2280
Українців попереджають про зелену каву з вмістом речовини, яка може викликати головний біль, судоми та кому

У RASFF повідомили про виявлення хлорпірифосу в органічній зеленій каві, яка надійшла з Німеччини.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомляє, що через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) надійшло повідомлення від 10 жовтня 2023 року № 2023.6874 стосовно виявлення хлорпірифосу в органічній зеленій каві (походженням з Гондурасу), що експортувалась з Німеччини (відправник: Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co., Hamburg) до України (отримувач: ТОВ «Кофітон», вул. Ломоносова 75 а, м. Київ, 03189). 

Хлорпірифос — речовина фосфорорганічної групи, яка є основою для виробництва багатьох пестицидів. Цей пестицид використовується для боротьби зі шкідниками, що становлять небезпеку для більш ніж 60 різних культур. Незначні дози хлорпірифосу, які нещодавно вважались умовно безпечними — можуть чинити негативний вплив на здоров’я людей. Загалом, потрапляючи в організм людини, він викликає гострі порушення роботи центральної нервової системи: головний біль, порушення свідомості аж до розвитку глибокої коми, судоми.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просять  інформувати  Головні управління Держпродспоживслужби в областях. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024