Грязі не лікують та не сприяють процесу реабілітації, – МОЗ

10 Жовтня 2023, 10:10
Грязі не лікують та не сприяють процесу реабілітації, – МОЗ 2113
Грязі не лікують та не сприяють процесу реабілітації, – МОЗ

Активна й доказова реабілітація – довгий та складний процес. Він передбачає повне залучення кожного члена мультидисциплінарної команди та пацієнта до процесу відновлення. 

Нерідко, навіть найменші результати даються через біль, піт та втому. Втім, іншого інструментарію, простішого й приємнішого сучасна наука ще не вигадала, йдеться на сайті Міністерства охорони здоров'я України

Водночас поруч із реальною реабілітаційною допомогою продовжує існувати її пострадянський клон. Мова про пасивні методи лікування та відновлення. В переважній більшості випадків вони асоціюються з чимось приємним: теплом електрофорезу, вібраціями ультразвуку або міцним сном після електротерапії. Звісно, кожній людині хочеться вірити в дієвість нехитрих і невибагливих «диво-методів». Адже замість складної та кропіткої роботи над поступовим відновленням функціональності пропонується зручна канапа та відпочинок. 

Черговим яскравим прикладом цього напряму можна вважати пелотерапію. Або ж простою мовою – лікування грязями. Він передбачає використання ґрунтово-мінеральних утворень, що наносять на тіло. Загалом їх існує чотири види: сапропелеві, торфʼяні, сульфідні і сопкові. Всі «лікувальні» грязі мають різні фізичні властивості, хімічний склад та показники (рН). 

Вважається, що ефект процедури досягається завдяки теплу та хімічному складу речовини. Дію грязей обґрунтовують наявністю в ній сірководню, аміаку та деяких газоподібних речовин, які проникають через шкіру. Вони буцімто впливають на нервові закінчення, кровообіг, залози внутрішньої секреції та процеси обміну речовин. Деякі «експерти» можуть переконувати, що грязі сприяють посиленню кровообігу в місці ураження, розсмоктуванню вогнищ запалення, покращенню процесів обміну речовин і стимуляції відновних процесів.

У прибічників процедури, існує цілий перелік показань до неї. Як і заведено в подібних випадках – він надзвичайно широкий: від ревматизму, остеоартриту, поліартритів і шкірних захворювань до невритів. 

Є лише одна суттєва проблема – грязі не лікують та не сприяють процесу реабілітації. Принаймні, науковці про такі властивості пелотерапії не знають. 

Натомість – активна реабілітація має серйозне доказове підґрунтя та незлічену кількість якісних рандомізованих досліджень, опублікованих в авторитетних виданнях. 

Всі послуги з ефективної і дієвої реабілітації – безоплатні для людей та повністю покриваються НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій. 

Для проходження амбулаторного відновлення вистачить електронного направлення від лікаря первинної ланки або лікуючого лікаря. 

Для проходження стаціонарної реабілітації достатньо отримати електронне направлення від лікуючого лікаря. Також послуга доступна в разі переведення з одного медичного закладу чи клінічного підрозділу до іншого. 

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із процедурами від трьох годин на день. За двома напрямами та більше – понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу. 

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024