У Берестечківському психоневрологічному інтернаті розпочали реконструкцію каналізаційних мереж

09 Жовтня 2023, 13:52
У Берестечківському психоневрологічному інтернаті розпочали реконструкцію каналізаційних мереж 1524
У Берестечківському психоневрологічному інтернаті розпочали реконструкцію каналізаційних мереж

На території Берестечківського психоневрологічного інтернату розпочалися роботи із прокладання нових каналізаційних мереж замість геть зношених.

Про проблему на початку року розповів директор інтернату Віталій Клемба. За словами керівника, півстолітня система безперервно виходила з ладу, а для інтернатної установи, де постійно перебуває більше 200-от підопічних – це неабиякий виклик, пише Волинська обласна рада.

Проблема ускладнена ще й знищеними часом очисними спорудами, через що каналізаційні стоки у сезон дощів потрапляють до Стиру. Реагуючи на ситуацію, Держекоінспекція надіслала до інтернату не один припис і погрожує величезним штрафом. 

«У закладі цю проблему намагалися вирішити останніх років 20, але безуспішно. Зволікати більше не можна, оскільки ситуація загрожує інфекційним спалахом і екологічним лихом, тож я звернувся за допомогою до засновника соціальної установи – обласної ради», – розповідає Віталій Клемба.

У Волиньраді зазначають, що оскільки зараз діє мораторій на капітальні видатки, а ситуація склалася близька до критичної, знайшли єдине прийнятне рішення – профінансувати реконструкцію каналізаційної системи та очисних споруд за рахунок коштів обласного екологічного фонду. 

Загальна вартість проєкту – понад три мільйони гривень, де 60% – це вартість обладнання з фізичної та біологічного очищення стоків. Тож роботи доведеться проводити роботи поетапно. 400 тисяч уже спрямували на закупівлю матеріалів для нової каналізаційної мережі, ще 300 тисяч днями буде виділено на оплату робіт. 

В наступні кілька років встановлять очисні споруди. Таким чином, зазначає голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, вирішиться одразу кілька проблем: забезпечиться комфорт і безпека для підопічних інтернату, подбають про довкілля і не викидатимуть дарма бюджетні кошти на безрезультатне латання того, що вже віджило.

Очільник екологічної комісії Юрій Ройко розтлумачив, що обласний екологічний фонд формується із цільових компенсаційних внесків установ та виробництв за забруднення навколишнього середовища, і асигнування ці можуть бути використані лише на поліпшення чи відновлення екологічного благополуччя. 

«Цьогоріч в екофонді ми отримали несподівану економію за рахунок коштів, передбачених на утилізацію ламп розжарювання. Оскільки волиняни обміняли їх на енергозберігаючі значно меншу кількість, ніж передбачалося, з’явився резерв асигнувань, які й спрямували на вирішення задавненої проблеми у Берестечківському психоневрологічному інтернаті», – зазначив Юрій Ройко.

Принагідно Віталій Клемба показав обсяг робіт, які колектив виконав власними силами та із залученням благодійних ресурсів для поліпшення умов та підготовки соціальної установи до опалювального сезону. Завдяки донорам тут з’явився потужний генератор і промислові пральні машини. На випадок відсутності світла і газу працівники інтернату зводять дві великі вуличні печі з ємностями на 150 та 200 літрів. 

Упродовж літа вдалося також утеплити фасад одного з житлових корпусів. Облаштували і два укриття – провели тут вентиляційну систему та воду. А ще поставили огородження, адже установа розташована на березі Стиру, і відсутність паркану становила небезпеку для підопічних. Також власними силами із вживаних будматеріалів звели приміщення для реабілітації та дозвілля мешканців інтернату. Зараз розширюють вуличну зону для відпочинку, а для задоволення духовних потреб підопічних поставили капличку.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024