У Львові врятували підлітка з Мукачева, який отримав важкі ускладнення після травми внутрішніх органів

06 Жовтня 2023, 16:06
У Львові врятували підлітка з Мукачева, який отримав важкі ускладнення після травми внутрішніх органів 424
У Львові врятували підлітка з Мукачева, який отримав важкі ускладнення після травми внутрішніх органів

Підліток у Мукачеві отримав важкі забої внутрішніх органів, коли бавився з друзями на каруселі.

У хлопця діагностували розрив підшлункової залози. Важкий стан дитини успішно стабілізували у Мукачеві, однак в Андрія почало розвиватися серйозне ускладнення - напружена псевдокіста підшлункової залози, повідомляють у Першому медичному об'єднанні Львова. 

Утворення швидко прогресувало, а стан хлопця погіршувався, тож Андрія вирішили доправити на лікування до львівських лікарів. У Львові спеціалісти одразу двох лікарень Першого медоб’єднання Львова провели складну операцію – і зробили це без жодного зовнішнього розрізу.

Нещасний випадок із 16-річним Андрієм стався місяць тому – під час прогулянки з друзями. Коли грались, хлопець випадково наскочив на карусель і сильно забився. Йому одразу стало складно дихати і навіть рухатися. Друзі допомогли Андрію дістатися дому. Мама хлопця пригадує: її син був знесилений, а шкіра на його обличчі – дуже темною. Тож жінка відразу викликала швидку.

Підлітка доправили до мукачівської лікарні. Перші дні пацієнт постійно блював, трималася висока температура, а жодні знеболювальні не полегшували самопочуття.

Травми були важкі і множинні. Забій внутрішніх органів, збільшена від удару в кілька разів печінка та розрив підшлункової залози, через що утворилося дванадцять кіст, які зрослися в одну суцільну. Місцеві лікарі надали Андрієві всю необхідну першу допомогу і лікували впродовж кількох тижнів. Та, попри їхні зусилля, стан хлопця дедалі погіршувався. Тож медики ухвалили рішення – транспортувати пацієнта до Львова.

Тут рятувати Андрія взялися хірурги відразу двох закладів Першого медоб’єднання Львова – Лікарні Святого Пантелеймона та Дитячої Лікарні Святого Миколая. Вони вирішили, що спробують прооперувати хлопця без жодного зовнішнього розрізу. Через ротову порожнину – за допомогою спеціального апарата з УЗД датчиком – лікарі проникли у шлунок і зробили отвір, через який кіста частково витекла. В цей самий отвір хірурги встановили також два стенти, через які ще впродовж кількох тижнів вміст новоутворення витікатиме у шлунок.

Операція минула вдало і без жодних зовнішніх розрізів. Львівські лікарі кажуть, що досвіду оперування таких патологій у дітей – обмаль і в Україні, і у світі. Адже настільки складні забої діти отримують рідко. Крім того, спеціальне обладнання для таких операцій у дітей є не в кожному медичному закладі. Попри це, за останній рік нашим лікарям вдалося успішно прооперували п’ятьох діток із подібними травмами.

Андрій із кожним днем почувається все ліпше. За місяць-два хлопець повернеться до Львова, аби наші спеціалісти зняли встановлені стенти.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024