У Нацслужбі здоров'я спростували міфи про надання екстреної меддопомоги

05 Жовтня 2023, 14:26
У Нацслужбі здоров'я спростували міфи про надання екстреної меддопомоги 2311
У Нацслужбі здоров'я спростували міфи про надання екстреної меддопомоги

Попри війну бригади екстреної медичної допомоги виїжджають на виклики та рятують пацієнтів, іноді ціною свого життя.

Екстрена медична допомога є безоплатною для українців. Понад 8,3 мільярда гривень виплатила НСЗУ центрам екстреної медичної допомоги у 2023 році. Тож у Нацслужбі здоров'я розбивають деякі міфи про ЕМД. 

Щодо екстреної медичної допомоги існує кілька міфів, які можна зустріти або в соцмережах, або почути у такого «авторитетного» джерела як сусідка. Наприклад, деякі можуть розказувати, що бригада екстреної медичної допомоги зараз виїжджає тільки до поранених після обстрілів. Також існує міф, що ЕМД не працює під час вихідних днів. Або - що машина ЕМД не приїде до пацієнта без декларації. А ще чимало людей переконані, що за перевезення пацієнта, який потребує медичного супроводу, між лікарнями потрібно платити «благодійний внесок». 

У НСЗУ наголошують: вся ця інформація не відповідає дійсності.

Екстрена медична допомога входить до Програми медичних гарантій у 2023 році та є безоплатною. Вона надається усім, хто справді її потребує та перебуває у невідкладному стані. Невідкладний стан - це раптове погіршення фізичного або психічного здоров'я, яке становить пряму та невідворотну загрозу життю та здоров'ю людини або оточуючих її людей і виникає внаслідок хвороби, травми, отруєння або інших внутрішніх чи зовнішніх причин. 

Тобто, наприклад, і до людини з підозрою на інфаркт чи інсульт, і до людини із зовнішньою кровотечею, і до людини з гострим болем у черевній порожнині, і до людини з травмою, отриманою під час нещасного випадку чи під час обстрілу приїде екстрена медична допомога.  

Але нагадуємо, що на 103 слід телефонувати тоді, коли існує загроза життю та здоров’ю. Бо поки медики витрачають час на нецільовий виклик, десь без допомоги може залишитися людина, яка справді терміново її потребує. Особливо зараз – під час війни. 

Щодо графіку роботи ЕМД – екстрена медична допомога немає вихідних, бригади екстренки рятують пацієнтів цілодобово. Повідомляти про невідкладний стан людини потрібно за єдиним телефонним номером 103. Прийом звернень та консультування за телефоном 103 відбувається цілодобово. 

Щодо наявності у пацієнта декларації задля гарантованого приїзду бригади ЕМД – ця інформація також не відповідає дійсності. Екстрену медичну допомогу людина отримує незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Також для виклику ЕМД не потрібно електронне направлення. Адже дзвінок на 103  передбачає, що людина перебуває у невідкладному стані.

Але диспетчер має право відмовити у виклику, який по суті є необгрунтованим саме для служби екстреної медичної допомоги. Наприклад, при скаргах на температуру пацієнту рекомендуватимуть звернутись до сімейного лікаря. Також екстрена медична допомога не приїздить виключно для того, щоб виміряти тиск чи зробити ін’єкцію. Не виконує функцію таксі для пацієнтів, які не потребують екстреної медичної допомоги чи медичного супроводу.

У НСЗУ наводять перелік безоплатних послуг, на які може розраховувати пацієнт, викликаючи бригаду екстреної медичної допомоги:   

- цілодобовий прийом звернень та консультування за телефоном 103. В тому числі щодо питань, пов’язаних із COVID-19;

- надання екстреної медичної допомоги; 

- оцінка стану пацієнта та встановлення попереднього діагнозу;

- транспортування та медичний супровід пацієнтів, які потребують госпіталізації з місця події до закладів охорони здоров’я. 

Щодо міфу,  що за перевезення пацієнта, який потребує медичного супроводу, між лікарнями потрібно платити «благодійний внесок». Одні вважають, що платити потрібно в будь-якому випадку, навіть коли перевезення пацієнта відбувається в межах одного населеного пункту. Інші вважають, що платити потрібно лише за транспортування між лікарнями, які знаходяться поза межами одного населеного пункта чи навіть області. Обидві думки є хибними.

Екстрена медична допомога є безоплатною: 

1)  на місці події – на вулиці, у громадських місцях, на виробництві, в різноманітних установах; 

2) при особистому зверненні пацієнта, який перебуває у загрозливому для життя стані, до підрозділу ЕМД; 

3) під час транспортування пацієнта, який потребує надання екстреної медичної допомоги в цей час, у відповідь на звернення медичних працівників. 

Запам'ятайте, що забезпечення транспортування пацієнта/пацієнтки між лікарнями за наявності медичних показань та за потреби медичного супроводу відповідно до затвердженого клінічного маршруту (у тому числі за межі області) – є безоплатним і гарантованим Програмою медичних гарантій.

Читайте також: Чи поїде «швидка» на виклик під час комендантської години

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024