У Рівненській громаді зросла кількість хворих на туберкульоз та ВІЛ

04 Жовтня 2023, 16:04
У Рівненській громаді зросла кількість хворих на туберкульоз та ВІЛ 478
У Рівненській громаді зросла кількість хворих на туберкульоз та ВІЛ

У Рівненській міській раді з фахівцями обговорили сучасні виклики щодо виявлення та лікування туберкульозу.

Так, на засіданні міської координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, яка відбулась під головуванням заступника міського голови Рівного Євгенія Іванішина, йшлося про ситуацію із виявлення та лікування хворих з туберкульозом та ВІЛ-інфекцію, повідомляє Управління охорони здоров'я міста Рівне. 

Зокрема, на координаційній раді обговорили сучасні виклики щодо виявлення та лікування туберкульозу в Рівненській міській територіальній громаді, формування позитивного ставлення до здорового способу життя, охорони та зміцнення здоров’я, профілактики наркоманії, СНІДу та венеричних хвороб серед здобувачів освіти у закладах загальної середньої освіти, забезпечення виконання завдання щодо безперервного та постійного інформування населення з питань профілактики, раннього виявлення туберкульозу через систему дошкільної та загальної середньої освіти і систему громадського здоров’я.

Як зазначається, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, туберкульоз входить до переліку десяти найбільш смертельно небезпечних інфекційних захворювань світу. До повномасштабного вторгнення росії Україна впевнено впроваджувала інноваційні рішення для боротьби з туберкульозом та займала у цьому напрямку лідируючі позиції серед країн Східної Європи та Центральної Азії (СЄЦА). Через активні бойові дії, прицільні атаки ворога на медичну систему, масштабну міграцію ризики розповсюдження інфекційних хвороб, зокрема й туберкульозу, зростають.

Протягом останніх років у Рівненській міській територіальній громаді захворюваність на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію/СНІД дещо зростає. Та причиною цьому є не лише розповсюдження інфекції, а і підвищення рівня її діагностики.

«Для формування потужної відповіді поширенню туберкульозу та ВІЛ/СНІДу є важливим об’єднання зусиль органів державної влади та територіальної громади, закладів охорони здоров’я, соціальних установ та громадських організацій», – зазначив Євгеній Іванішин.

«Найцінніший ресурс – це люди, які докладають зусиль, щоб туберкульоз, попри виклики сьогодення, був подоланий. Такі робочі зустрічі (засідання координаційних рад) є надзвичайно важливими. Це дозволяє зрозуміти, що вже вдалося зробити, незважаючи на війну, а які проблеми потребують подальшої уваги та розв’язання, та визначити вектор спільних дій. Заклади охорони здоровʼя Рівненської міської ради мають продовжити співпрацю із Рівненським обласним фтизіопульмонологічним медичним центром у розв’язанні проблеми подолання туберкульозу із застосуванням багатосекторального підходу та швидким впровадженням найкращих практик», – зауважила Лариса Обуховська, в.о. начальника управління охорони здоровʼя виконавчого комітету Рівненської міської ради.

«Також, на усіх рівнях, необхідно активізувати інформаційно-комунікаційну роботу з населенням з питань запобігання захворювання на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію. Адже більшість населення громади досі не усвідомлює ризиків інфікування», – наголосив Євгеній Іванішин.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024