«Містечка здоров’я» та тренінги з меддопомоги у разі серцевих нападів – в Україні почався місяць турботи про серце

03 Жовтня 2023, 13:52
В Україні почався місяць турботи про серце 1608
В Україні почався місяць турботи про серце

У Всесвітній день серця, який відзначають 29 вересня, в областях та громадах починається місяць здоровʼя серця.

Головна ціль – привернення уваги населення до серцево-судинних захворювань та методів їх профілактики, повідомляє МОЗ.

Центри контролю та профілактики хвороб у кожній області організовують «Містечка здоровʼя» з метою раннього виявлення серцево-судинних захворювань та проводять тренінги з першої домедичної допомоги у разі серцевих нападів. 

У «Містечках здоров’я» працюють лікарі, психологи та вакцинальні бригади. На заходах або під час виїзду ЦКПХ до громад кожна людина може пройти первинну діагностику та отримати рекомендації щодо подальшого лікування. Детальна інформація про заходи у різних містах оприлюднена на сайтах Центрів контролю та профілактики хвороб.

«Понад 400 тисяч людей щороку помирають від серцево-судинних захворювань. Як зараз, так і наступні 10-15 років після війни, через стрес та вчасно не діагностовані хвороби, кількість інфарктів зростатиме. Тому вже зараз Міністерство охорони здоровʼя України забезпечує медзаклади критично важливим обладнанням та формує мережу спеціалізованих лікувальних центрів, посилює профілактичну мережу центрів контролю та профілактики хвороб на рівні громад та областей. Протягом місяця в кожній області ЦКПХ проводитимуть виїзні сесії здоровʼя у громадах з діагностики захворювань та вакцинації, у містах – на центральних площах міст, торгових центрах та вокзалах – працюватимуть «Містечка здоров’я», де можна пройти огляд у сімейного лікаря, виміряти тиск та дізнатись про перші ознаки хвороб із серцем. Простий скринінг, як вимірювання тиску чи огляд у лікаря, допоможе запобігти потенційній хворобі або виявити її на ранніх етапах для ефективного лікування. Тому важливо знайти хоча б одну годину на рік, щоб перевірити здоровʼя», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

З початку 2023 року в Україні проліковано 33 777 випадків інфарктів. З них 3 808 – летальні. Це 11% від усіх випадків. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% передчасних інфарктів та інсультів можна запобігти завдяки первинній профілактиці – зміні способу життя: здорове харчування, регулярна фізична активність і відмова від тютюнових виробів та алкоголю, а також постійний контроль кров'яного тиску, рівня холестерину та цукру в крові.

Серцево-судинні захворювання – головна причина смертності людей у ​​всьому світі. Крім генетичної схильності, розвитку серцево-судинної патології сприяє нездоровий спосіб життя, зокрема куріння, нераціональне харчування, стреси. Цукровий діабет і гіпертонічна хвороба також значно підвищують ризик атеросклерозу та інфаркту міокарда.

Читайте також: Які безоплатні послуги можуть отримати ветерани війни при інфаркті

Вісім способів запобігти захворюванням серця і судин

Як правильно вимірювати артеріальний тиск

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024