Лікар-інфекціоніст закликає українців вакцинуватися через новий сплеск коронавірусу у світі. ВІДЕО

28 Вересня 2023, 16:19
Лікар-інфекціоніст закликає українців вакцинуватися через новий сплеск коронавірусу у світі 2492
Лікар-інфекціоніст закликає українців вакцинуватися через новий сплеск коронавірусу у світі

Вже у п’ятнадцяти країнах зареєстровані випадки мутованого субваріанту штаму Омікрон, який називається Пірола.

Про те, як захиститись від інфекції українцям, розповів у ранковому ефірі «Суспільне Культура» інфекціоніст Федір Лапій, голова НТГЕІ, консультант з вакцинації у спільних зі Світовим банком проєктах МОЗ України. Ось що треба знати і враховувати.

Що з пандемією

Всесвітня організація охорони здоров’я не скасовувала пандемію COVID-19, вона триває у світі, але в міжнародному масштабі припинено зумовлені пандемією заходи надзвичайного характеру. Вірус не читає новин і рішень уряду про скасування карантинних заходів, і ми маємо зараз нову хвилю поширення COVID-19, і кількість випадків захворювання зростає.

Читайте також: У ВООЗ закликали до масової вакцинації через нову хвилю COVID-19

У світі викликає занепокоєння новий субваріант штаму Омікрон, який має 35 мутацій у білку, за допомогою якого вірус проникає у клітини. Він настільки відрізняється від інших субваріантів, як власне Омікрон – від уханського вірусу. І за швидкістю його поширення можна зробити прогноз, що з часом новий варіант буде домінувати. Наскільки тяжке захворювання він викликатиме – висновки поки робити зарано. Коли йде мова про Ізраїль, країни Євроспільноти або Північної Америки, слід розуміти, що там вакциновані понад 90 % населення із групи ризику, яка має найважчий перебіг захворювання. У нас ситуація може бути абсолютно іншою.

Які симптоми – підстава бити на сполох

Будь-яка хвороба, яка супроводжується значним погіршенням самопочуття, судомами, втратою свідомості – привід звернутись по медичну допомогу. І йдеться не лише про COVID-19, симптоми якого кардинально не змінились. Україною шириться кір, та й грип нікуди не подівся, очікуємо його повернення у цьому осінньо-зимовому сезоні.

Читайте також: МРТ-знімки підтвердили, що «затяжний коронавірус» пошкоджує органи

Хто ризикує найбільше

COVID-19 може давати тривалі ускладнення, найбільш небезпечні – інсульти й інфаркти. У групі ризику – люди від 60 років і старші, вагітні й ті, хто мають онкологічні або інші тяжкі супутні захворювання. Вони мають бути захищені в першу чергу. Якщо після першої бустерної дози вакцини проти COVID-19 минуло пів року, варто зробити осінній бустер. Бажано вакцинуватись і від коронавірусу, і від грипу, щоб захиститись від поєднання двох інфекцій. Але це різні віруси, і від них потрібні різні вакцини.

Якщо людина молодша за 60 років, не має хронічних хвороб і вона не вагітна, дві дози вакцини плюс один бустер за рекомендаціями ВООЗ вважаються повноцінним захистом від тяжкого перебігу COVID-19.

Читайте також: У МОЗ розповіли, чого очікувати від нового сезону грипу та COVID-19

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024