Медики Херсонщини отримали премію «Kochon», присвячену боротьбі з туберкульозом

23 Вересня 2023, 13:40
Премію отримав в. о. директора Херсонського фтизіопульмонологічного медичного центру В’ячеслав Мусат 1159
Премію отримав в. о. директора Херсонського фтизіопульмонологічного медичного центру В’ячеслав Мусат

Україна отримала найбільшу премію, присвячену боротьбі з туберкульозом.

Переможцями премії «Kochon» стали лікарі Чернігівської і Херсонської областей та Центр громадського здоров’я. Нагородження пройшло на Засіданні високого рівня з питань туберкульозу в рамках 78-ої Генеральної Асамблеї ООН – повідомляє МОЗ України.

Нагороду отримали завідувачка Центру фтизіатрів Чернігівської обласної лікарні Жанна Карпенко, яка опікувалась пацієнтами лікарні навіть після повного її знищення, в. о. директора Херсонського фтизіопульмонологічного медичного центру В’ячеслав Мусат, який рятував пацієнтів під ворожими обстрілами і в умовах окупації, та керівництво Центру громадського здоровʼя МОЗ України за створення системи екстреної допомоги навіть в умовах воєнного часу.

Переможців обирала незалежна комісія за їхні зусилля, стійкість і хоробрість у наданні протитуберкульозних послуг людям України під час війни.

«Ми високо цінуємо увагу до нашої держави у часи довготривалої та жорстокої війни, яку розв’язала проти нас росія. В Україні за 6 місяців цього року вже зросла захворюваність на туберкульоз на 13%. Більше ніж 20% населення має обмежений доступ до надання медичної допомоги через окуповані території ворогом, зруйновану медичну інфраструктуру, постійні обстріли. На територіях, де були активні бої та які знаходяться поблизу лінії фронту, знижено виявлення туберкульозу від 15 до 50%», — зауважив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров під час вручення премії. 

Він підкреслив, що через повномасштабну війну частина пацієнтів втратила доступ до необхідного лікування від туберкульозу. Наразі більше ніж 300 людей зі стійким туберкульозом на тимчасово окупованій росією території не мають доступу до медичної допомоги, що створює передумови для подальшого поширення захворювання.

Премія Кочона щорічно присуджується партнерством «Зупинити туберкульоз» особам та/або організаціям, які зробили значний внесок у боротьбу з туберкульозом. Вона була заснована в 2006 році на честь покійного голови Чонг-Кун Лі, засновника фармацевтичної корпорації Chong Kun Dang Pharmaceutical Corporation і Kochon Foundation у Кореї, який протягом усієї своєї кар’єри був відданий покращенню доступу до недорогих рятівних антибіотиків та протитуберкульозні препарати. «Кочон» — псевдонім, який він використовував.

 

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024