Волинян попереджають про активізацію кліщів та ймовірність збільшення випадків хвороби Лайма

13 Вересня 2023, 16:29
Як вберегтися від кліщів 908
Як вберегтися від кліщів

Тепла осінь – це можливість проводити більше часу на свіжому повітрі, у парках і лісах. Відпочиваючи на природі, варто не забувати, що вересень – це також і період активності іксодових кліщів. 

Ці небезпечні для людей і тварин істоти найбільш активні наприкінці весни – на початку літа, а також у серпні-жовтні, коли готуються до зимової сплячки – повідомляють у ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

Кліщі можуть переносити багато хвороб. Найпоширенішими з них в Україні є бореліоз, більш відомий як хвороба Лайма, та кліщовий вірусний енцефаліт.

Бореліоз – бактеріальна інфекція, що вражає нервову систему, опорно-руховий апарат і серце.

Найчастіше кліща можна зустріти на траві, на висоті близько 20-60 см і лише зрідка вони потрапляють на невисокі кущові рослини.

Спочатку кліщ чіпляється до одягу. Коли людина припиняє активно рухатись, він починає шукати місце, де «присмоктатись» і повільно переміщується знизу вгору. Це може тривати від 30 хвилин до трьох і більше годин, або навіть кількох днів.

Кліщ може триматися на тілі до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Якщо виявили кліща на тілі: алгоритм дій

Одразу зверніться до лікаря, якщо є така можливість. У травмпункті вам допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій.

Якщо поблизу немає лікаря, видаліть кліща самостійно. 

  • За допомогою «кліщосмика» – спеціального пристрою для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках. Притисніть пристрій до шкіри, підсуньте під кліща, акуратно розхитайте кліща з боку в бік (адже хоботок міцно тримається в ранці), а тоді повільно викрутіть (крутити можна в будь-який зручний для вас бік).
  • Якщо такого пристрою немає, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща поволі – без ривків.
  • Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть рештки стерильною голкою.
  • Після видалення кліща ранку змастіть антисептиком, а руки вимийте з милом.

Протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

Три “НЕ» при видаленні кліща

  • Не тиснути.
  • Не заливати олією або спиртом.
  • Не виривати.

Щеплення від Лайм-бореліозу не існує. Щоб запобігти присмоктуванню кліщів, фахівці радять:

  • застосовувати репеленти і захисний одяг перед тим, як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі;
  • ретельно оглядати одяг, шкіру під час і після відвідування лісу, парку.

Довідково: На Волині за 8 місяців цього року зареєстровано 27 випадків хвороби Лайма, зокрема, 7 – у дітей. Торік за такий же період було 39 випадків, 12 – у дітей.

Випадки кліщового вірусного енцефаліту цього року, а також 2 попередні, на Волині не реєстрували.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024