МОЗ не проти безрецептурного продажу екстрених контрацептивів: справа за виробниками

13 Вересня 2023, 10:06
МОЗ не проти безрецептурного продажу екстрених контрацептивів 438
МОЗ не проти безрецептурного продажу екстрених контрацептивів

У Міністерстві охорони здоров’я України заявили, що не заперечують щодо продажу препаратів для екстреної контрацепції без рецепта. Міністерство закликало виробників перереєструвати такі препарати як безрецептурні.

Свобода вибору – основа демократичних суспільств. Зокрема, це і право жінки перервати небажану вагітність, особливо, коли йдеться про випадки сексуального насилля – наголошують у МОЗ України.

«Однак усі контрацептиви екстреного застосування є гормональними, а отже, можуть мати серйозний вплив на здоровʼя та подальше самопочуття жінки. Тому засоби екстреної контрацепції наразі реалізуються в Україні за рецептом. Але не через те, що такою є позиція МОЗ, а тому, що так вирішив виробник, який зареєстрував лікарський засіб в Україні», - пояснили у міністерстві.

Зазначається, що засоби екстреної контрацепції зазвичай мають 2 діючі речовини: левоноргестрел та уліпристалу ацетат. Зокрема, препарати на основі левоноргестрелу відпускаються без рецепта у 23 країнах ЄС, але у низці країн – зокрема Хорватії, Німеччині, Греції, Угорщині, Італії, Ліхтенштейні та Польщі – вони є рецептурними.

«Що далі? Міністерство охорони здоровʼя не заперечує щодо переведення категорії відпуску препаратів для екстреної контрацепції до групи ліків, які відпускаються без рецепта. Однак, з чіткими обмеженнями їх відпуску щодо віку пацієнтів», - наголосили у МОЗ. 

Зокрема, міністерство вже звернулося до виробників – як оригінальних препаратів  екстреної контрацепції, так і дженериків – з проханням розглянути можливість їх перереєстрації в Україні як безрецептурних препаратів. 

За попередньою інформацією, один з виробників оригінальних ліків вже розглядає можливість подати документи для перереєстрації препарату.

За даними МОЗ, у разі подання виробниками всіх необхідних документів, процедура перереєстрації кожного препарату триватиме близько місяця.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024