Україну забезпечать вакцинами для проведення рутинних щеплень проти десяти інфекцій

30 Серпня 2023, 14:28
Україну забезпечать вакцинами для проведення рутинних щеплень проти десяти інфекцій 1102
Україну забезпечать вакцинами для проведення рутинних щеплень проти десяти інфекцій

Україна буде забезпечена вакцинами для проведення рутинних щеплень щонайменше до весни 2024.

Йдеться про вакцини проти 10 інфекцій. Безоплатні щеплення проти цих хвороб входять до календаря профілактичних щеплень, повідомляє МОЗ. 

Зокрема, дитина має отримати щеплення проти таких захворювань, як туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекція.

Попри повномасштабну війну Міністерство охорони здоров’я у співпраці з міжнародними партнерами ВООЗ та UNICEF й національними закупівельниками забезпечило безперервну наявність вакцин для рутинних щеплень у 2022 та 2023 роках. Зокрема, завдяки донорській підтримці від міжнародних партнерів у координації з МОЗ за 2022 рік і станом на зараз країна отримала близько чотирьох мільйонів доз вакцин. 

«Вакцини, отримані у 2022 році, протягом першої половини 2023 року та гарантовані поставки вакцин до кінця року дозволяють не переривати рутинну вакцинацію та забезпечують доступ до послуги з імунопрофілактики для українців у кожній області. Цього вистачає для забезпечення обовʼязкових вакцинацій до кінця року та покриття потреб на перший квартал 2024 року», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.  

Крім того, представники МОЗ провели перемовини щодо закупівлі вакцин для забезпечення проведення рутинних щеплень у 2024 році з закупівельними агенціями (Медичні закупівлі України та міжнародна агенція «Crown Agents»).  Мова про потребу у закупівлі та поставці понад 5,5 млн доз вакцин на 2024 рік для проведення вакцинації відповідно до календаря профілактичних щеплень. 

«Питання імунопрофілактики населення завжди було і залишається державним пріоритетом у сфері охорони здоров’я. Зусилля МОЗ, попри воєнні виклики, спрямовані на те, щоб новонароджені могли отримати всі необхідні щеплення у пологовому будинку, діти та дорослі мали безперервний доступ до необхідних щеплень у кабінеті сімейного лікаря чи пункті вакцинації. Наразі ми маємо підтвердження з боку постачальників, що вони готові забезпечити поставки вакцин для потреб на 2024 рік. Зважаючи на обставини та воєнні виклики ця робота буде продовжена та регулюватиметься зважаючи на потреби сфери охорони здоров’я», – зазначив Ігор Кузін.  

Вакцини для рутинної вакцинації закуповуються в основному коштами державного бюджету. Частину ж вакцин, в разі збільшення потреби чи внаслідок надзвичайних ситуацій, постачають міжнародні партнери за зверненням держави. Зберігання та доставлення в регіони вакцини, отриманої від міжнародних партнерів як гуманітарна допомога, відбувається за підтримки проєкту USAID Ukraine – USAID Україна «Безпечні та доступні ліки для українців».

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024