Рівненські фахівці розповіли про основні засади здорового способу життя учнів

28 Серпня 2023, 14:13
Рівненські фахівці розповіли про основні засади здорового способу життя учнів 587
Рівненські фахівці розповіли про основні засади здорового способу життя учнів

Новий навчальний рік наближається, а це завжди викликає тривогу як для учнів, так і для їх батьків. Особливо важко в такий період, коли триває війна. 

Зрозуміло, що освіта є фундаментом для майбутньої нації, проте вона повинна бути і здоровою. Саме тому фахівці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб звертають увагу батьків на основні потенційні негативні ризики для здоров'я учнів, які можуть супроводжувати навчальний процес, а також пропонуємо способи їх попередження. 

В першу чергу, фахівці хотіли б звернутися до батьків із проханням приділити цьому питанню особливу увагу.

Для того, щоб дитина успішно справлялась  із завданням, необхідно аби у дитини був правильно організований навчальний день та забезпечено повноцінне харчування. В умовах дистанційного навчання, контроль в даному процесі все ж таки першою чергою лягає на батьків, а не заклади освіти.

Отож, дитина має бути бадьорою. Для цього вона повинна висипатись, а це 8-10 годин сну, молодшого шкільного віку – навіть і 12 годин. Тому стежте, аби дитина вчасно лягала спати – не пізніше 21-22 години. Першокласники мають поспати ще і в обідню пору.

Харчування дитини повинно бути раціональним: повноцінним у кількісному відношенні, тобто за енергетичною цінністю (калорійністю) та збалансованим – мати оптимальний вміст у ньому всіх харчових речовин в оптимальних кількостях і співвідношенні – білків, жирів (у тому числі тваринних), вуглеводів (у тому числі цукрів, клітковини, харчових волокон), вітамінів, макро-, мікроелементів, смакових речовин. 

Не забувайте включити до раціону кисломолочні продукти, рибу, овочі, фрукти. Зверніть увагу на прийоми їжі дитиною. Дитина повинна снідати і на цей прийом їжі у дитини має припадати 25-30% обсягу денної потреби. На обід 30-35% обсягу. Вечірній прийом можна розбити на дві частини – підвечірок та вечеря. Контролюйте, аби останній прийом їжі не приходився безпосередньо перед сном, бажано за 2-3 години до нього. Впродовж дня необхідно забезпечити питний режим.

Слідкуйте, щоб дитина час перерви між уроками використовувала для відновлення втоми: прогулянки на відкритому повітрі, рухові вправи, в тому числі для очей. Після уроків, перед виконанням домашнього завдання, необхідно кілька годин виділити для відпочинку. Націлюйте дітей на активний відпочинок – рухові ігри з однокласниками, друзями. Скоординуйте дітей на порядок виконання домашніх завдань: чергуйте виконання завдань з «важких» та «легких» предметів, математичного та гуманітарного напрямку.

В умовах дистанційного навчання, діти вже понаднормово взаємодіють з різного роду відеотерміналами, тому не дозволяйте «залипати» в іграх на різних гаджетах. Оскільки це не тільки «удар» по очах, а й створює психоемоційну втому. Розгляньте можливість участі дитини у гуртках, секціях.

Забезпечте дітей робочим місцем. Стіл та стілець повинен відповідати зросту дитини, аби не пошкодити поставу дитини. Робоча зона має мати достатнє освітлення. Розташуйте меблі таким чином, аби забезпечити максимальним рівнем природного освітлення. Дитина повинна сидіти за столом чи партою рівно, не нахиляючись. Відстань від очей до підручника, зошита не повинна бути меншою ніж 30-35 см.

Зверніть увагу на одяг дитини, в тому числі домашній. Він повинен бути комфортним (мати повітропроникні властивості, не парити), зручним (не повинен сковувати рухи, стискати), приємним до тіла та підібраним до сезону. Переважно з натуральних матеріалів.

І не забувайте про особисту гігієну дітей. Необхідно регулярно приймати душ чи ванну, щоденно вмивати обличчя. Протягом дня мити руки з милом: перед вживанням їжі, після відвідування туалету, а також після занять фізкультурою, трудовим навчанням, прогулянки. Слідкувати за нігтями пальців рук та ніг. Вчасно їх обрізати до нормальної довжини. Двічі на день: зранку та ввечері – чистити зуби зубною пастою та щіткою. Провітрюйте приміщення.

Читайте також: Як правильно облаштувати робоче місце школяра: поради МОЗ

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024