Рівненські фахівці розповіли про перші симптоми корости та як лікуватися

26 Серпня 2023, 14:45
Рівненські фахівці розповіли про перші симптоми корости та як лікуватися 545
Рівненські фахівці розповіли про перші симптоми корости та як лікуватися

У період війни відбувається масова міграція людей. Нерідко українці вимушені проводити час у сховищах, де відсутні умови для дотримання елементарних правил особистої гігієни.

Всі ці фактори можуть призвести до появи групових заразних захворювань, серед яких і короста, розповідають в телеграм-каналі Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Короста — паразитарне інфекційне захворювання, яке виникає внаслідок проникнення в шкіру коростяних свербунів. Джерелом зараження є хвора на коросту людина. Основний механізм передачі — контактно-побутовий. Інкубаційний період (від зараження до появи симптомів) триває до 30 днів.

Першою видимою ознакою корости є почервоніння шкіри.

Надалі з’являються наступні симптоми:

  •  свербіж, що посилюється вночі чи після гарячого душу;

  • поява висипань (папул, везикул та вже розчуханих елементів), розташованих попарно чи ланцюжком;
     
  • наявність коростяних ходів між висипаннями.

При розчухуванні та приєднанні інфекцій можуть утворюватись кров’янисті кірочки та гнійничкові пустули.

Традиційно короста проявляється на руках (між пальцями та на ліктях), на животі, стегнах, рідше – на сідницях і шиї. Існує також так звана вушна короста, коли паразит оселяється у вушних раковинах.

Щоб запобігти розповсюдженню корости необхідно при появі перших ознак захворювання негайно звернутись до лікаря. Для осіб, що контактували із хворими проводять профілактичну терапію. Важливо виконувати всі призначення лікаря та санувати осередок інфекції.

Профілактика захворювання полягає у дотриманні санітарного – гігієнічного режиму утримання приміщень, правил особистої гігієни, використанні предметів індивідуального користування (рушників, мочалок), натільної білизни тощо

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024