Скарлатина: симптоми та діагностика хвороби

24 Серпня 2023, 16:45
Скарлатина: симптоми та діагностика хвороби 1710
Скарлатина: симптоми та діагностика хвороби

Скарлатина — це інфекційне захворювання, яке виникає найчастіше у дітей, викликане ß-гемолітичним стрептококом. 

Характеризується поєднанням загальної інтоксикації, лихоманки, запаленням мигдалин та дрібним червоним висипом на шкірі. Після одужання формується довічний імунітет, йдеться на фейсбук-сторінці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Найбільш поширений повітряно-крапельний шлях передачі – 97% від усіх випадків. Бактерії потрапляють до організму пацієнта при вдиханні аерозолю зі збудником, який виділяється хворими під час кашлю чи чхання.

Контактний – стрептокок передається через предмети побуту та догляду (іграшки, рушники, перев’язувальний матеріал та ін.)

У клінічній практиці спостерігаються ранні ускладнення синусит (запалення колоносових пазух) та отит (ураження вуха).

До пізніх ускладнень відносять міокардит і нефрит. Вони є результатом інфекційно-алергічного процесу, коли власні тканини уражаються виробленими антитілами до стрептокока.

Міокардит проявляється у відновлювальний період. У дитини спостерігається незначне підвищення температури тіла, слабкість, тахікардія, лабільний пульс. Тиск знижується, а на кардіограмі можна побачити порушення серцевого ритму.

Нефрит виникає на 12-16 день від початку хвороби. Часто він не має жодних симптомів, визначаються тільки лабораторні зміни у сечі та крові.

Іноді в процес залучаються суглоби. Це ускладнення характерне більше для хлопчиків. Артрит або синовіт виникають через два тижні після одужання. Дитина скаржиться на біль у суглобах і почервоніння шкіри над ними.

Особливу увагу батькам потрібно звернути на віддалені наслідки скарлатини. До них відносять гломерулонефрит, ревматичну хворобу серця та хорею Сіденгама. Тут також може аутоімунне запалення.

При виявленні у дитини симптомів скарлатини варто негайно звернутися по медичну допомогу.

Симптоми скарлатини:

  • Підвищення температури, лихоманка, слабкість;
  • Збільшення мигдаликів з утворенням нальоту, гнійників, почервоніння горла;
  • Язик малинового кольору з набряклими, опуклими сосочками;
  • Нудота та блювання;
  • Чистий носогубний трикутник на тлі почервонілих щік.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024