Чи можна вакцинувати від кору дітей з хронічними захворюваннями

22 Серпня 2023, 12:42
Чи можна вакцинувати від кору дітей з хронічними захворюваннями 914
Чи можна вакцинувати від кору дітей з хронічними захворюваннями

Батьки часто цікавляться, чи можна вакцинувати дітей з хронічними захворюваннями.

У Міністерстві охорони здоров’я наголошують: якщо ваша дитина має хронічну хворобу та досі не отримала дві дози вакцини проти кору - не зволікайте, вакцинуйте її за першої можливості. 

Дітей з хронічними хворобами треба вакцинувати насамперед, адже ускладнення внаслідок кору можуть бути важкими: у вигляді пневмонії, вушної інфекції, енцефаліту (запалення мозку) й навіть смерті. 

Серед хронічних захворювань, які підвищують ризик зараження кором:

- бронхіальна астма;

- муковісцидоз;

- цукровий діабет;

- рак;

- будь-які інші хронічні стани, що призводять до ослаблення імунітету та роблять організм дитини сприйнятливими до інфекцій та їхніх потенційних ускладнень.

У ВООЗ наголошують, що вакцинація дітей проти кору із хронічними захворюваннями - ефективний та безпечний спосіб захисту від інфекції.

Які є протипокази для вакцинації проти кору?

Протипоказами для вакцинації проти кору є хвороби чи стани, які сильно пригнічують імунітет, наприклад, імунодефіцит внаслідок ВІЛ-інфекції, хімієтерапія чи прийом дитиною великих доз стероїдних гормонів. Але якщо дитина приймає невисокі дози препаратів хіміє- або гормонотерапії, якщо у неї не спостерігається суттєвого зниження імунітету, її можна і треба вакцинувати проти кору. 

Обговоріть вакцинацію дитини, яка має захворювання, що пригнічують імунітет, чи приймає імуносупресивні ліки, з педіатром чи сімейним лікарем.

Нагадаємо, вакцину проти кору вводять двічі – в 1 рік та у 6 років. Якщо пропустили планове щеплення, потрібно наздогнати його якнайшвидше. У разі, якщо дитина віком від 6 років не має жодного щеплення проти кору, їй рекомендовано ввести дві дози з інтервалом понад місяць.

Читайте також: Як дізнатися, чи вакцинована дитина проти кору

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024