Офтальмологиня порекомендувала, як правильно вибрати сонячні окуляри

19 Серпня 2023, 15:42
Як правильно вибрати сонячні окуляри 1473
Як правильно вибрати сонячні окуляри

Сонячні окуляри — не просто аксесуар, а важливий захист для очей у сонячні та спекотні дні. По-перше, шкіра в ділянці навколо повік — дуже чутлива. По-друге, палюче сонце може пошкодити не лише шкіру, а й рогівку, кришталик та інші частини ока. 

З часом пошкодження можуть розвинутись у хвороби ока, як-от катаракту, макулярну дегенерацію сітківки та інші, попереджають фахівці медичної платформи «Бережи себе».

Отож, сонячні окуляри — це не лише стильно. Це хороша інвестиція в ваше здоров’я, — каже Дон Марі Девіс, дерматологиня клініки Mayo Clinic. 

Як вибрати правильні окуляри? Ось такі рекомендації надає Американська академія офтальмології:

Шукайте позначку «100% захист».

Захист очей, як і Тайвін Ланністер, — «не любить» напівміри. Зверніть увагу, чи є на окулярах маркування: «100% захист від ультрафіолету». Англійською це може виглядати так як «100 percent UV protection» або «UV absorption up to 400nm» (УФ-поглинання до 400 нанометрів). 

Темніші окуляри не завжди означають кращий захист.

Темний колір — це не про захист. Знову ж таки, звертайте увагу на позначку щодо захисту від ультрафіолету.

Окуляри з поляризованими лінзами не надають кращий захист.

Поляризовані лінзи — це лінзи з багатошаровою структурою. Вони містять спеціальний фільтр, що може блокувати промені, відбиті від гладких поверхонь. Як-от, води, снігу, дороги тощо. Але це не про захист, а про кращий візуальний досвід. Це дійсно гарний варіант, якщо ви водій/ка або займаєтесь спортом. Проте перевірте додатково захист саме від ультрафіолету.

Читайте такожВ Україну наближається спека до +37 градусів: що робити, щоб уникнути впливу сонця на здоров'я

Перш ніж купувати окуляри, спробуйте подивитись на… плитку на підлозі.

Візьміть окуляри й подивіться крізь них на щось прямокутної форми.

Для цього:

  • тримайте окуляри на зручній відстані від себе та заплющте одне око;
  • повертайте окуляри повільно в один бік та інший. Потім — вгору та донизу;
  • якщо прямокутні лінії залишаються прямими — це якісні лінзи. Якщо ж вони стають хвилястими або рухаються — краще обрати інші окуляри. 

Обирайте більші окуляри.

Чим більше лінзи в окулярах, тим кращий захист від сонця вони надають. Тому звертайте увагу на окуляри оверсайз.

Вища ціна не означає кращий захист.

Сонячні окуляри можуть давати надійний захист і не коштувати при цьому захмарну ціну. І навпаки — дизайнерські окуляри можуть не давати 100% захисту від ультрафіолету.

Читайте такожЯк пережити спеку: корисні поради для здоров'я

Пам’ятайте, що навіть якісні сонцезахисні окуляри мають свої обмеження.

Сонцезахисні окуляри захищають від сонячних променів. Проте не захистять від ультрафіолету в солярії, якщо ви дивитесь на зварювальні роботи або сніжники (скупчення снігу в гірських місцевостях). Також не варто дивитись на сонце чи на сонячне затемнення без відповідного захисту. Стандартні сонцезахисні окуляри не створені для таких ситуацій. Так ви можете пошкодити рогівку (фотокератит) і навіть сітківку, ризикуючи необоротно втратити центральний зір.

Зверніть увагу на матеріал, з якого зроблені окуляри.

Передусім це стосується захисту від їхнього пошкодження. Будь-які лінзи можуть розбитися, проте пластикові мають менше ризиків тріснути при ударі м’ячем, наприклад. Скляні лінзи в рази вразливіші, ніж пластикові. Найбільш міцними, як-от для занять спортом, вважаються сонячні окуляри з полікарбонатного пластику. Проте без спеціального покриття їх легко подряпати. Перед покупкою зауважте, чи мають вони спеціальне покриття проти подряпин.   

Як щодо старих окулярів? Як довго сонцезахисні окуляри можуть зберігати свої якості?

Однозначної відповіді на це питання немає. Проте ви можете віднести свої окуляри в крамницю оптики, де фахівці допоможуть їх перевірити. Для цього використовують спеціальний прилад — вимірювач інтенсивності УФ-випромінювання.

Коментарі
13 Жовтня 2023, 10:14
Я взагалі завжди купую окуляри в магазині <a href="https://tochnooptyka.com.ua/sontsezakhysni-okuliary/">https://tochnooptyka.com.ua/sontsezakhysni-okuliary/</a> Консультанти допомагають обрати окуляри саме для вас. Тут завжди великий вибір товарів і все по вигідних цінах
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024