Рівненський госпіталь ветеранів війни отримає більше мільярда гривень на розвиток

19 Серпня 2023, 10:33
Рівненський госпіталь ветеранів війни отримає більше мільярда гривень на розвиток 749
Рівненський госпіталь ветеранів війни отримає більше мільярда гривень на розвиток

Держава та міжнародні партнери інвестують більше ніж один мільярд гривень у розвиток найпрогресивнішого реабілітаційного центру країни.

Мова про центр лікування та реабілітації наслідків нейротравми Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни, повідомляє МОЗ України. 

Наразі це єдиний в Україні медичний заклад, який приймає на реабілітацію в гострому періоді воїнів ЗСУ після важких черепно-мозкових та спінальних травм. 

В реаліях повномасштабної війни, розв’язаної росією, адміністрація медзакладу щодня зіштовхується із потребою розширення потужностей. Зокрема із гострою потребою збільшення кількості ліжко-місць, оновленні обладнання та створенні безбар'єрного простору. 

Аби якомога більше людей змогли отримати висококваліфіковану реабілітаційну допомогу при спінальній травмі, на території госпіталю зведуть сучасний чотириповерховий поверховий  корпус стаціонарного лікування з приймально-діагностичним відділенням та адміністративно-побутовим блоком. Його відкриття дозволить збільшити пропускну спроможність реабілітаційного центру медичного закладу з 240 стаціонарних ліжко-місць до 300. 

Читайте також: В Україні затвердили концепцію розвитку реабілітації військових: що це означає

Відповідно до будівельного проєкту, на першому поверсі нового корпусу розташуються приміщення кафетерію, приймально-діагностичне та лабораторне відділення. На другому –  відділення інтенсивної терапії на 16 ліжко-місць, стаціонарне відділення на 22 ліжко-місця, приміщення для персоналу та перехід до наявного корпусу госпіталю. На третьому поверсі запроєктовані відділення інтенсивної терапії на 16 ліжко-місць, приміщення для персоналу та операційний блок на 3 операційні зали. На четвертому – передбачені приміщення адміністрації та реабілітаційний центр на 5 залів. Також планується будівництво вертолітного майданчика для оперативного доставлення поранених захисників. 

Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни Рівненської обласної ради знаходиться в селищі Клевань – в екологічно чистому місці, посеред соснового бору. Поблизу нього – залізнична станція і автомобільна траса. Наразі загальна площа медзакладу складає понад 11 гектарів. На ній розташувались 2 лікувальні корпуси, адміністративний корпус з актовою залою, корпус фізіотерапевтичного і водного лікування та відділення реабілітації. Під послуги з відновлення пацієнтів виділено 41 будиночок котеджного типу з покращеними умовами перебування. 

Читайте також: Чи реально пройти безоплатну якісну реабілітацію на Рівненщині

 

Реабілітаційну допомогу тут надають 8 висококваліфікованих мультидисциплінарних  команд. Завдяки допомозі від МОЗ, ВООЗ та інших донорів госпіталь  забезпечений  сучасним  реабілітаційним  обладнанням  і  додатковими  засобами  реабілітації.  Зокрема інноваційними роботизованими  реабілітаційними  системами  зі  зворотнім  зв’язком. Лише за перші 6 місяців 2023 року лікування пройшли майже  3 тисячі  людей,  із  них –  680 отримали послуги з реабілітації. Переважна більшість пацієнтів – українські Герої, яких доправили сюди з важкими травмами чи інвалідністю. 

Оскільки Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни Рівненської обласної ради вважається одним із кращих в країні, його обрали базою для проходження  інтернатури  лікарів  фізичної  та  реабілітаційної  медицини й місцем  практики фізичних  терапевтів та ерготерапевтів. Також за  підтримки  МОЗ  у стінах госпіталю  з  листопада  2022  року  реалізується  проєкт  ВООЗ із розвитку  реабілітаційної  допомоги  в  Україні.  В рамках цієї ініціативи в медзакладі працює  міжнародна  мультидисциплінарна  команда фахівців із Канади, Австралії, Швеції, Норвегії та інших країн. Вони надають допомогу пацієнтам та сприяють підвищенню кваліфікації фахівців із реабілітації медичного закладу.  

Читайте також: Як під час війни пройти безоплатну реабілітацію при ураженнях опорно-рухового апарату

Довідково:

Всі послуги з реабілітації — безоплатні для людей та повністю покриваються НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій. 

Нагадаємо, стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із тривалістю процедур від трьох годин на день. За двома напрямами та більше — понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу. 

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024