Через низький рівень вакцинації проти кору, дифтерії та правця у зоні ризику – діти віком від 6 до 17 років

19 Серпня 2023, 09:23
Через низький рівень вакцинації проти кору, дифтерії та правця у зоні ризику – діти віком від 6 до 17 років 948
Через низький рівень вакцинації проти кору, дифтерії та правця у зоні ризику – діти віком від 6 до 17 років

З початку року охоплення обовʼязковими щепленнями не досягають рекомендованого рівня серед дітей до 16 років.

Зокрема, йдеться про щеплення проти дифтерії та правця, які необхідно повторити у 6 та 16 років, та другу вакцинацію для дітей проти кору, паротиту та краснухи у 6 років. Щеплення передбачені Календарем профілактичних щеплень та є безоплатними, зазначають на сайті МОЗ України. 

Недостатніми залишаються і охоплення щепленнями проти кору дітей, які пропустили планові вакцинації за графіком. З початку наздоганяючої кампанії щеплення отримали понад 43 тисячі дітей. Низькі показники – в Одеській, Чернігівський, Вінницькій областях. 

Читайте також: У МОЗ назвали п'ять причин вакцинувати дитину від кору саме зараз

«Наразі саме ця вікова категорія, діти віком від 6 до 17 років, викликає занепокоєння через недостатній рівень вакцинації. Це щеплення проти дифтерії, правця, кору. Стосовно кору, щоб попередити ймовірний спалах напередодні навчального року, наприкінці липня була запущена загальнонаціональна кампанія з наздоганяючої вакцинації. У травні та червні на етапі мікропланування була визначена кількість дітей, які пропустили або не отримали друге щеплення. Медична інфраструктура – лікарні, пункти щеплень, мобільні вакцинальні бригади – дозволяє забезпечити послугу з імунопрофілактики у кожній області. Це питання індивідуального імунного захисту та безпеки наших дітей, тому звертаю особливу увагу батьків: перевірте вакцинальний статус та надолужте пропущені щеплення», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Пропущені щеплення проти кору можна зробити у сімейного лікаря чи в пункті щеплень, у 11 Спільноточках у рамках партнерства з UNICEF. Крім того, на рівні областей центри контролю та профілактики хвороб організували вакцинальні сесії у місцях компактного розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечують виїзди мобільних бригад до віддалених районів і організованих колективів. Запис на вакцинацію та формування мобільних бригад організовують регіональні координатори.

Загалом, першу дозу вакцини КПК отримали майже 24 тисячі дітей віком від 2 до 17 років, які пропустили щеплення, та більше ніж 19,5 тисячі дітей віком від 7 до 17 років. 

Нагадаємо, 17 липня в Україні стартувала загальнонаціональна кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору для дітей, які внаслідок зміни місця проживання, тимчасового виїзду за кордон чи інших обставин пропустили планові щеплення.

Читайте також: У МОЗ пояснили, чому деякі люди хворіють на кір, навіть якщо були повністю вакциновані

Волинян просять потурбуватися про календарні щеплення дітей перед школою

У МОЗ розповіли, кому не можна робити щеплення від кору

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024