Планові та невідкладні операції для пацієнтів є безоплатними

15 Серпня 2023, 10:09
Планові та невідкладні операції для пацієнтів є безоплатними 1241
Планові та невідкладні операції для пацієнтів є безоплатними

Зараз, як і раніше, українці можуть зробити всі необхідні планові та ургентні операції безоплатно – за них заплатить Національна служба здоров’я України. 

У 2023 році НСЗУ уклала договори із понад 700 медичними закладами за пакетами «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня» та виплатила їм понад 10,7 млрд грн за лікування пацієнтів. Тож розбиваємо міфи про операції, повідомляють на сайті НСЗУ.

Стосовно операцій побутує кілька міфів. Наприклад, це стосується того, що безоплатні лише невідкладні оперативні втручання, а планові - лише за гроші. Також існують міфи, що безоплатні операції проведуть лише для військових. Або – чим складніша операція – тим більше грошей пацієнтові потрібно заплатити. Наголошуємо: вся ця інформація не відповідає дійсності. Тепер офіційно.  

Програма медгарантій покриває операції. Це передбачено пакетами «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах»  та «Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня». Останній пакет передбачений для пацієнтів, які потребують нескладних хірургічних операцій, які можливо виконати лише у стаціонарі і не можливо – в умовах поліклініки.

Пацієнтам при потраплянні в стаціонар задля оперативного втручання гарантуються комплекс необхідної медичної допомоги. Це стосується не лише ургентних (невідкладних) операцій, а й планових. Безоплатними є ВСІ операції, незалежно від складності.

Перелік безоплатних послуг при госпіталізації з метою проведення операції:
- Первинний огляд та визначення маршруту.
- Усі необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, спинномозкової рідини, тести на сифіліс, гепатити, ВІЛ, SARS-CoV-2, бактеріологічні дослідження тощо.
- Усі необхідні інструментальні дослідження: ЕКГ, УЗД, зокрема з доплерографією, ендоскопічні дослідження, КТ, МРТ та інші.
- Своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування.
- Анестезія та огляд анастезіологом перед операцією.
- Власне хірургічна операція. 
- Забезпечення ліками з Нацпереліку та закупленими коштом інших програм.
- Інтенсивна терапія при загрозливих для життя станах.
- Цілодобовий лікарський та медсестринський догляд.
- Послуги з реабілітації при показаннях.
- Харчування в умовах стаціонару (але це не передбачено в рамках пакета «Хірургія одного дня»).

Також зверніть увагу. Пацієнт не повинен платити за анестезію. В закладах, які мають договір із НСЗУ, анестезія включена в послугу хірургічної операції та покривається Програмою медичних гарантій. Незалежно від того, планова це операція чи ургентна, а також при інших втручаннях.

Умови для того, аби отримати планову або ургентну операцію безоплатно наступні:
- направлення сімейного лікаря, терапевта або педіатра;
- направлення лікуючого лікаря;
- доставлення бригадою екстреної медичної допомоги;
- переведення з іншого закладу або підрозділу;
- самозвернення в невідкладному стані.
Потрібно лише обрати лікарню, яка має договір з НСЗУ на проведення хірургічних операцій та мати направлення сімейного або лікуючого лікаря. 

Якщо у вас або у ваших лікарнях неправомірно вимагають сплатити вартість операції – залишайте скаргу НСЗУ. Оператор контакт-центру за номером 16-77 розповість, як це зробити.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024