Купатися не рекомендують: у яких водоймах Волині вода не відповідає санітарним нормам

14 Серпня 2023, 15:08
У яких водоймах Волині вода не відповідає санітарним нормам 2251
У яких водоймах Волині вода не відповідає санітарним нормам

На Волині у липні фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб продовжували моніторинг води у 34 місцях масового відпочинку, рекреаційних зонах та 13 офіційних пляжах, розміщених на дев'яти річках і 23 озерах.

Як зазначають на сайті установи, найбільше лабораторно обстежили місця масового відпочинку на водоймах у Ковельському районі — 16, у Камінь-Каширському районі — 10, у Луцькому районі — 7, у Володимирському районі – 1 (село Заріччя річка Луга).

Офіційні пляжі міські, загального користування лабораторно обстежені:

  • у місті Луцьку — два, по одному у містах Ковель, Нововолинськ, Берестечко, селищі Любешів
  • по два в селах Згорани, Світязь, 3 — в ур. Гряда Шацької ТГ Ковельського району. 

Всього лабораторно обстежили 13 місць масового відпочинку.

Вода водойм досліджувалась за мікробіологічними, санітарно-хімічними показниками.

У липні не відповідали нормативам за мікробіологічними показниками п'ять проб води у місцях масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого призначення, в яких число лактозопозитивних кишкових паличок (ЛКП) перевищує нормативне значення 5000 КУО в 1 дм3 води (для води поверхневих водойм, віднесених до другої категорії водокористування). До цієї категорії належать водойми, призначені для господарсько-побутового використання, водокористування в оздоровчих, рекреаційних, спортивних цілях, а також для водних об’єктів в межах населених пунктів.

З початку літнього оздоровчого сезону всього дослідили 146 проб води відкритих водойм, з яких 22 (15%) не відповідали за мікробіологічними показниками.

На сьогодні вода не відповідає вимогам у: 

  • двох озерах Турійської ТГ — Турійське (смт Турійськ), Велимче (с. Соловичі); 
  • о. Синове (с. Соколище Сереховичівської ТГ), р. Вижівка (смт. Стара Вижівка) Ковельського району 
  • двох міських пляжах, розміщених на р. Турія в м. Ковель та р. Сапалаївка у м. Луцьку.

Ці водойми залишаються небезпечними в епідемічному відношенні, застерігають волинян.

За результатами невідповідних проб води відкритих водойм, керуючись Законами України «Про систему громадського здоров’я», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» органам місцевого самоврядування, власникам місць масового відпочинку з метою запобігання виникнення інфекційних захворювань надані рекомендації щодо своєчасного інформування населення з даних питань, виставлення попереджувальних знаків про заборону купання у водоймах.

Обласний центр контролю та моніторингу хвороб та структурні підрозділи продовжать моніторингові дослідження безпечності та якості води відкритих водойм у місцях масового відпочинку населення області.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024