У Горохові розробляють стратегію розвитку охорони здоров’я громади

14 Серпня 2023, 09:51
У Горохівській громаді розробляють стратегію розвитку охорони здоров’я території 1199
У Горохівській громаді розробляють стратегію розвитку охорони здоров’я території

Представники Горохівської територіальної громади взяли участь у семінарі-нараді, який відбувся у Львові. Організували семінар в межах проєкту USAID Україна «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні». 

Тема чотириденних навчань – «Фундаментальні  та методологічні засади формування стратегії розвитку охорони здоров’я громади». Керівництво громади, депутати, лікарі, освітяни, представники установ та організацій здобували нові знання та обговорювали  інструменти, методику стратегічного планування, системні засади функціонування сфери охорони здоров'я, вимоги і проблеми нормативної бази.

Віктор Годик, Горохівський міський голова, який став учасником семінару, сподівається, що громада не лише отримає інституційний досвід і підтримку, а й спільно реалізує інноваційні проєкти в галузі охорони здоров'я громади. 

«Стратегію розвитку ми маємо, але вона потребує актуалізації. Цей семінар сприяє цьому. Коли обрали нашу громаду для реалізації проєкту, то я подумав: або у нас в галузі охорони здоров'я більш – менш все добре, або дуже погано. Виявилося, що – перше. Координатори проєкту схвально відгукувалися про роботу нашої «первинки» і лікарні. І якщо, борони Боже, щось стається зі здоров'ям, я одразу ж йду до своїх лікарів. Це певний показник довіри і сигнал для жителів громади, що в закладах охорони здоров'я все добре», – зазначив Віктор Годик.

Про те, що у Горохівській громаді почастішали випадки захворюваності на туберкульоз, розповіла Ірина Кауза, медична директорка Горохівського центру первинної медичної допомоги.

Лікарка побачила проблему непоінформованості людей щодо перебігу хвороби і упередженого ставлення пацієнтів. Першими виявили хворобу у дітей ромської національності.

«Після цього всіх ромів перестали пускати в школи і в магазини по селах. Це стало справжньою проблемою, адже ми вважали, що у нас туберкульозу немає. Тому і почали шукати підтримки в неурядових організацій і беремо участь у проєкті USAID та PATH, який розширив межі і навчає стратегічного планування роботи галузі. Подібні семінари сприяють поліпшенню комунікації та співпраці з керівництвом, депутатським корпусом громади. Ми тоді не залишимося сам на сам із проблемами», – каже Ірина Кауза.

 

Юрій Субботін, радник з питань доступності допомоги РАТН, відзначив важливість того, щоб в громаді утворився такий мікроклімат, коли люди і органи влади чують і розуміють один одного. Саме тому організатори запросили на навчання представників усіх рівнів управління Горохівської громади: голову, членів виконкому, старост, а також представників закладів охорони здоров'я і жителів громади, які не обтяжені посадовими обов'язками.

«Феномен громади полягає в тісному поєднанні посадових функцій з обов'язками і правами пересічного громадянина. Це накладає певні зобов’язання і надає переваги, бо одна і та сама людина і член громади, і посадова особа. Дуже важливо, щоб спілкування відбувалося на рівних. Мені би хотілося, щоб стиль управління перетворився з абстрактного і некоректного до конкретного і прив'язаного до результатів. І рішення мають прийматися на користь громаді», – розповів Юрій Субботін.

На запитання, чому саме Горохівська громада була обрана для впровадження даного проєкту, Юрій Субботін зазначив, що ініціатива йшла від самої громади. Впроваджуючи проєкт щодо поліпшення роботи з виявлення і лікування туберкульозу, лікарі зафіксували в жителів випадки хвороби.

«Громада занепокоїлася і забажала на це вплинути. Це і стало поштовхом для нашої співпраці, яка не обмежилася лише питаннями туберкульозу. Ми працюємо над тим, щоб запровадити інституційні механізми та стратегічне мислення», – зазначив Юрій Субботін.

Радник з питань доступності допомоги РАТН вже мав кілька зустрічей з представниками громади, відвідував установи та організації. Він відзначив, що з перших зустрічей у нього склалося відчуття про успішність проєкту, побачив прагнення і зацікавленість. І це стосується не лише декларативних заяв. Бо те, як громада дбає про свій розвиток і своє середовище, видно одразу.

«Тут люди хочуть змін. Своєю чергою і нам хочеться таким громадам допомагати. Це перша громада, з якою ми відпрацьовуємо інституційні засади роботи, співпрацю з органами місцевого самоврядування, зокрема, і оновленням стратегії охорони здоров’я», – розповів Юрій Субботін.

Перед тим, як пропонувати зміни, фахівці проєкту робили оцінку потреб і потенціалу галузі охорони здоров'я Горохівської громади, спілкувалися із керівниками, медпрацівниками, пацієнтами в населених пунктах. Висновок – стан справ вище середнього по країні  за сучасних умов. Є доволі спроможна мережа закладів охорони здоров’я, укомплектована і кадрами, і обладнанням.

«Один факт на підтвердження, який мене особливо вразив, практично всі мешканці громади мають декларації із сімейними лікарями. Але, зрозуміло, є і проблеми. Зокрема, велика різниця між доступністю до медпослуг в адміністративному центрі Горохові і у віддалених селах. Це наразі турбує всіх. Ось тут ми маємо спільно відпрацювати механізм, яким чином можна поліпшити доступність у сучасних умовах», – зазначив радник.

Вирішити проблему можна було б, запровадити виїзні бригади, а також дистанційне консультування по відеозв'язку. Це дало би можливість вивільнити ресурси, щоб на прийомі і в операційній лікарі займалися пріоритетними справами.

Якщо громади зокрема і місцеве самоврядування загалом впроваджуватимуть оптимальні рішення в системі охорони здоров'я, то це сприятиме змінам на державному рівні.

Стосовно подолання туберкульозу в Україні, Юрій Субботін зазначив, що Україна має всі шанси бути лідером у цьому питанні. Навіть зараз в умовах воєнного стану Україна є лідером серед європейських країн щодо запровадження сучасних, комплексних методів подолання туберкульозу. Це стосується державного рівня,  медичних технологій і залучення суспільства.

Зараз в Україні практично на 100% забезпечується потреба в сучасній молекулярно-генетичній діагностиці туберкульозу, яка дозволяє скоротити тривалість діагностики з двох місяців до двох годин. Вся допомога хворим є безплатною і забезпечена державними фінансовими гарантіями. Це стосується діагностики, лікування і реабілітації. А ще в Україні діє потужна мережа неурядових організацій, які надають соціально – психологічний супровід хворим. 

Костянтин ЛОЦМАН

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024