В жодному приватному медзакладі, який має угоду з НСЗУ, не можуть брати гроші з пацієнтів

10 Серпня 2023, 16:45
В жодному приватному медзакладі, який має угоду з НСЗУ, не можуть брати гроші з пацієнтів 1600
В жодному приватному медзакладі, який має угоду з НСЗУ, не можуть брати гроші з пацієнтів

У 2023 році НСЗУ уклала договори із понад 1000 приватними закладами та лікарями-ФОП, що надають меддопомогу за пакетом «Первинна медична допомога». 

Це майже 50% від загальної  кількості укладених договорів. Тобто частка приватного бізнесу така сама, як і комунальних центрів надання первинної медичної допомоги. Тож розбиваємо міфи про декларацію із лікарем приватної клініки, повідомляють на сайті НСЗУ. 

Завдяки Програмі медичних гарантій пацієнти можуть отримувати безоплатні медичні послуги не лише в звичних комунальних поліклініках і лікарнях, але і в приватних медцентрах та у лікарів-ФОП. Доступ до безоплатної медичної допомоги відбувається за однаковими правилами. Незалежно від форми власності закладу, який надає медичну допомогу за договором з НСЗУ.

Тож якщо ви бачите рекламу, в якій йдеться, що в певному приватному центрі укладають декларацію з пацієнтом безоплатно, знайте - це маніпуляція. А твердження, про те що для того, аби укласти декларацію із лікарем приватної клініки чи лікарем-ФОП, потрібно заплатити за перший візит - є неправдою. 

В жодному приватному закладі, який працює за договором з НСЗУ, з пацієнтів не можуть брати оплату за укладення декларації. Після укладення декларації пацієнт звертається до приватного сімейного лікаря, терапевта або педіатра - також безоплатно. Ліміту на кількість звернень не існує. Кількість таких візитів обумовлена або призначеннями лікаря, або - станом здоров’я пацієнтів. 

Також наголошуємо, що лікарі-ФОП та лікарі приватних центрів  комунальних закладів надають пацієнтам весь обсяг послуг первинної допомоги, передбачений Програмою медичних гарантій.  А саме:
- динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнтів, в тому числі - із діагностованими хронічними захворюваннями;
- діагностику та лікування найбільш поширених інфекційних та неінфекційних хвороб, травм, отруєнь, патологічних і фізіологічних станів;
- вакцинацію дітей і дорослих за Національним календарем щеплень, в тому числі - від COVID-19;
- лабораторну (загальні аналізи крові та сечі, глюкоза, холестерин, швидкі тести) та інструментальну (ЕКГ, обстеження з контролю функціональної роботи легень, вимірювання гостроти зору) діагностику;
- спостереження за жінкою з неускладненим перебігом вагітності та (у разі потреби) направлення її до акушера-гінеколога;
- скринінг на виявлення розладів психіки та поведінки; 
- лікування пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19;
- профілактика, діагностика та раннє виявлення соціально-небезпечних хвороб (ВІЛ, туберкульоз, гепатити, інфекції, що передаються статевим шляхом, тощо);
- виписка рецептів на ліки, в тому числі “Доступні ліки”, інсулін; 
- видача довідок, медичних висновків про тимчасову непрацездатність, направлень для проходження медико-соціальної експертизи, а також лікарських свідоцтв про смерть тощо.

Щоб знайти приватного сімейного лікаря або лікаря-ФОП, з яким можна укласти декларацію, скористайтесь дашбордом НСЗУ - “Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги”. На ньому міститься інформація про кількість надавачів (закладів первинки), які підписали договір із НСЗУ, та про кількість укладених декларацій. Цей дашборд також допоможе знайти лікаря, до якого можна подати декларацію. Як користуватися дашбордом читайте тут

Також можна зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 та поставити усі питання стосовно доступу до лікаря первинної медичної допомоги. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024