П'ять основних правил, щоб вберегтися від фальсифікованих ліків

10 Серпня 2023, 11:32
П'ять основних правил, щоб вберегтися від фальсифікованих ліків 1081
П'ять основних правил, щоб вберегтися від фальсифікованих ліків

Пацієнти, які змушені самостійно шукати дороговартісні ліки, можуть натрапити на фальсифікат.

Ціни на деяке лікування, на жаль, іноді змушують важкохворих пацієнтів чи їх близьких шукати потрібні препарати в інтернеті, чатах та купувати їх з рук. Це справді, часом, виходить дешевше. Але такі ліки небезпечні. Вони можуть неправильно зберігатись, бути контрабандою чи взагалі підробкою, застерігають на фейсбук-сторінці «Пацієнти України».

Тож, спільно з прокурором Валерієм Зимоглядом, який наразі веде одну з наймасштабніших справ з фальсифікату ліків, підготували п'ять правил, які допоможуть вам вберегтися від фальсифікату:

  • Купуйте ліки лише в офіційних продавців! Наприклад, в аптеках. Так ви точно будете впевнені в оригінальності препаратів і дотриманні правил зберігання.

  • НЕ купуйте ліки з рук — це правило випливає з попереднього. Навіть, якщо вони дешевші, ніж в аптеці. Навіть, якщо це знайомий знайомого. Дуже радимо не вірити в історії про препарати, передані європейськими лікарями для українських пацієнтів чи про власноруч привезені з-за кордону.

  • Слідкуйте за пакуванням — воно має бути чітким, рівним, цілісним. Також перевіряйте захисні смужки на ньому.

  • Велику кількість препаратів можна перевірити за кодуванням чи даними (наприклад, QR-кодом або номером реєстрації), вказаними на пакуванні. За QR-кодом можна дізнатися, наприклад, адресу виробника, склад препарату, повну інструкцію тощо. А за номером реєстрації у мобільному додатку від наших друзів Ліки Контроль можна перевірити, чи зареєстрований препарат в Україні 

  • Якщо ви запідозрили, що вже придбали підроблені ліки — потрібно звернутися до правоохоронних органів. У заяві необхідно чітко описати, за яким номером телефону, посиланням чи рекомендацією лікаря ви купували ці ліки. Наразі усі справи, які стосуються фальсифікату лікарських засобів, перебувають на контролі Офісу Генпрокурора.

Валерій Зимогляд радить не афішувати ваше звернення до правоохоронців, аби про нього знали якомога менше людей. Так інформація не дійде до можливих злочинців і можна буде ефективно розслідувати справу.

Разом з тим спільнота «Пацієнти України» закликає людей не боятися звертатися до правоохоронців і відстоювати свої права. Це може бути непросто, але так ви зможете захистити себе та інших. Сьогодні ви витратите трохи свого часу, а завтра хтось може втратити життя.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024