Якими медикаментами не треба користуватись при болі: поради лікаря

07 Серпня 2023, 10:29
Якими медикаментами не треба користуватись при болі 845
Якими медикаментами не треба користуватись при болі

Більшість із нас при різноманітних болях звикли користуватися популярними ліками, зокрема, використовуючи спазмалгон, но-шпу, німесил чи німесулід.

Однак лікар-невропатолог Давид Щербна не радить користуватися цими препаратами. А що з ними не так – роз'яснює у фейсбук-спільноті «Доказові батьки». 

За словами лікаря, Но-шпа (дротаверін, ніспазм, но-х-ша, ношпаверін) – не допоможе. Наразі в світі не існує жодного медичного протоколу лікування хоч чого-небудь, де б використовувався дротаверин, дослідження, які він проходив, не виявляють у нього жодного позитивного ефекту. В США та інших сучасних країнах ви не знайдете такого медикаменту.

Німесулід (німесил, аффида, німід, даймісил, найз, сіган, ремесулід, апоніл, німелган, німедар) – теж не кращий вибір. У багатьох країнах заборонений через високий ризик гепатотоксичності, тобто може пошкоджувати печінку. Враховуючи цілу купу препаратів НПЗП, німесилом краще не користуватись, ніяких переваг порівняно з іншими знеболювально-протизапальними він не має, проте має підвищені ризики побічних дій.

Аналгін або будь-які ліки з метамізолом натрію (спазмалгон, темпалгін, спазмолікс, пенталгін, андипал, анальдим, реналган, кофальгін): метамізол натрію хоч і ефективний, але токсичний, має високий ризик агранулоцитозу (це смертельна штука), не має ніяких переваг порівняно з простим ібупрофеном. Ліки з метамізолом натрію наразі заборонені в більш ніж 40 країнах світу.

Кодеїн та ліки в складі яких він є (пенталгін, пентасед, п’ятирчатка, солпадеїн, солпалгін, біфок). Не рекомендується вам при болі. Кодеїн – це опіоїдний анальгетик, тобто наркотичний засіб, він може викликати залежність. Це препарат резерву і він не підходить для 99% пацієнтів з больовими синдромами.

Ліки, в яких є фенобарбітал (пенталгін, пентасед, п’ятирчатка, андифен, теофедрин). Це дуже токсична діюча речовина, яка раніше використовувалась в лікуванні епілепсії, наразі не використовується в сучасній медицині взагалі, може викликати залежність.

Читайте також: Ендокринологиня пояснила, коли не можна приймати вітамін D

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024