Команди «екстренки» із західних та центральних регіонів України працюватимуть на деокупованій Херсонщині

07 Серпня 2023, 09:43
Команди «екстренки» із західних та центральних регіонів України працюватимуть на деокупованій Херсонщині 1289
Команди «екстренки» із західних та центральних регіонів України працюватимуть на деокупованій Херсонщині

Спеціалісти екстреної медичної допомоги та медицини катастроф відряджаються до лікарень у звільнених населених пунктах Херсонської і Миколаївської областей.

Це дозволило покращити якість та ефективність надання медичної допомоги на місцях, а також знизити навантаження на місцевих лікарів, повідомляє МОЗ України. 

Станом на 4 серпня 2023 року до такого підсилення долучився 141 фахівець із західних та центральних регіонів України. Зараз у відрядженні перебувають 47 спеціалістів (з них 33 – лікарі, 14 – медичні сестри та фельдшери).

До відряджень медичні фахівці можуть бути залучені на будь-який зручний для них термін, але, відповідно до наказу МОЗ №1597 від 9 вересня 2022 року, – не більше ніж на 30 календарних днів. Зазвичай тривалість становить від двох тижнів до місяця.

Відрядження відбуваються завдяки щоденній співпраці команд МОЗ України, Державного закладу «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України», Херсонського та Миколаївського обласних департаментів охорони здоров’я, центрів контролю та профілактики хвороб. Також фінансову підтримку здійснює Всесвітня організація охорони здоров’я – вона передбачає фінансову винагороду фахівцям, які зголосилися на підсилення прифронтових лікарень.  

Загалом підсилення потрібне 29 лікарням, де є кадровий дефіцит на фахівців 42 медичних спеціальностей: лікарів, лаборантів, медсестер, фельдшерів. 

Серед найзатребуваніших напрямів – надання медичної допомоги у разі поранень та травм, інфекційних та хронічних хвороб. Крім того, є необхідність медичного супроводу вагітних, дітей та потреба у психологічній підтримці.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024