Нове обладнання та сучасне укриття: як облаштували Рівненську обласну дитячу лікарню спільно зі Світовим банком

31 Липня 2023, 15:09
Рівненська обласна дитяча лікарня 438
Рівненська обласна дитяча лікарня

Рівненську обласну дитячу лікарню забезпечують сучасним обладнанням в межах проєктів спільно зі Світовим банком.

Два портативні УЗД-апарати, пересувний рентгенівський апарат, капнограф, шприцевий насос, аспіратор (відсмоктувач), ручний апарат для штучної вентиляції легень, два отоскопи / офтальмоскопи – таке устаткування обласна дитяча лікарня отримала із великого переліку критично необхідного закладам охорони здоров'я обладнання, закупленого у 2022 році у межах спільного зі Світовим банком проєкту МОЗ України, йдеться на сторінці проєктів Світового банку у фейсбуці

Забезпечення лікарень сучасними апаратами для діагностики та лікування не припиняється навіть під час воєнного стану, щоб фахівці могли своєчасно надавати якісну медичну допомогу всім, хто її потребує.

«Це портативний апарат експертного класу для ультразвукових досліджень, із хорошими функціональними характеристиками. Він має три датчики – лінійний, конвексний і серцевий, тому дає можливість робити усі необхідні нам дослідження для дітей різного віку. Його зручно використовувати і в операційній, і біля пацієнта в реанімації, й біля ліжка пацієнта у відділеннях, зокрема у травматології. З використанням двох таких апаратів уже проведено понад 8 тисяч досліджень. Ми знайомі і з іншим обладнанням цього виробника (General Electric – прим.) тож упевнені в його якості», – розповів Юрій Антощук, завідувач діагностичного відділення Рівненської обласної дитячої лікарні.

Як зауважують медики, перевага портативних апаратів у тому, що їх за потреби можна не лише переміщувати між відділеннями, а й використовувати в укритті, куди змушують спускатись повітряні загрози.

Укриття Рівненської обласної дитячої лікарні, яке, до слова, має статус протирадіаційного, викликає захват не лише у пересічного відвідувача, а й у фахівців. Ремонт приміщень зробили у 2022 році за мобілізаційні кошти обласного бюджету. Тут просторі світлі кабінети і коридори, сучасна рецепція з моніторами відеонагляду, яскраві ігрові зони. І головне – скрізь сучасне обладнання, яким укриття устатковане за кошти Національної служби здоров’я України. Якби не відсутність вікон і маленьких пацієнтів – складно повірити, що це всього лиш підземна частина лікарні.

В цьому укритті площею 468,8 кв. м. розмістились устатковані за найвищими стандартами передопераційна, операційна, післяопераційна, блок інтенсивної терапії, неонатальний центр, обладнані душова й туалети, які пристосовані для потреб осіб з інвалідністю. Є запаси питної води, ліків і всього необхідного для надання медичної допомоги та безпечного й комфортного перебування дітей і дорослих. І скрізь на стінах – доброзичливі звірята та мотиваційні вислови, що підтримують маленьких відвідувачів.

Довідково. Рівненська обласна дитяча лікарня надає високоспеціалізовану медичну допомогу дітям і підліткам із гострими та хронічними захворюваннями за 23 лікарськими спеціальностями. У її структурі функціонують 5 спеціалізованих центрів, 7 стаціонарних відділень, діагностичні підрозділи – загалом 318 стаціонарних і 9 ліжок інтенсивної терапії – та консультативна поліклініка, яка обслуговує 240 відвідувань за зміну.

Як відомо, кожен заклад, що стає учасником спільних зі Світовим банком проєктів МОЗ України, має зобов’язання дотримуватись екологічних та соціальних політик Світового банку, спрямованих на уникнення, мінімізацію та пом'якшення потенційних несприятливих ризиків та наслідків, пов’язаних із забезпеченням здоров'я та безпеки працівників і відвідувачів. Дотримання цих політик, зокрема наявність алгоритму дій під час повітряних атак чи в разі виявлення предмета, який не вибухнув, а також організація поводження з медичними відходами, перевіряється в ході моніторингових візитів консультантів МОЗ України та Світового банку.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024