На Закарпатті кожного місяця майже у 20 людей підтверджують гострі й хронічні форми гепатитів

30 Липня 2023, 17:24
Гепатит 637
Гепатит

Кожні 30 секунд у світі від вірусних гепатитів помирає одна людина, кожні 10 – захворювання переходить у хронічну форму. Щодня найнебезпечнішими вірусами гепатиту В і С інфікуються майже вісім тисяч осіб, причому більшість випадків так і залишаються невиявленими.

Зокрема, на Закарпатті кожного місяця майже у 20 людей підтверджують гострі й хронічні форми гепатитів А, В та С, повідомили в обласній військовій адміністрації на брифінгу з нагоди Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами.

Протягом останніх двох років випадки хвороби все частіше фіксують у дітей, зауважила завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України Вікторія Тимчик.

Лише за перші шість місяців цього року в Закарпатській області зареєстрували:

- гострий гепатит А – у 42 осіб, з них 21 дитина;

- гострий гепатит В – у 18 осіб, з них 2 дитини;

- гострий гепатит С – у 7 осіб, з них 1 дитина;

- хронічний гепатит В – у 39 осіб, з них 4 дітей;

- хронічний гепатит С – у 34 осіб.

Більшість хворих не були вакцинованими.

Часто людина навіть не здогадується, що вона інфікована та є поширювачем збудника. Симптоми, як правило, проявляються лише на пізніх стадіях. Найпоширенішими ознаками гепатитів є загальна слабкість, швидка втомлюваність, апатія, відсутність апетиту, нудота, блювання, діарея, болі в животі, потемніння сечі, знебарвлення калу, підвищення температури тіла, постійне відчуття тяжкості в правому підребер'ї, жовтизна шкіри і слизових, інтенсивний свербіж та інші.
Заразитися на гепатити можна через кров під час медичних, косметичних чи інших маніпуляцій, статевим або побутовим шляхом. Крім того, захворювання можуть передаватися від матері до дитини під час вагітності або пологів (стосується здебільшого вірусного гепатиту В).
Запобігти гепатиту В можна шляхом імунізації, що входить до Національного календаря профілактичних щеплень; проти гепатиту С вакцини не існує, однак він виліковний.
Щеплення проти гепатиту В дітям безоплатно проводять у першу добу життя, у 2 та 6 місяців. Пологові будинки й центри первинної медичної допомоги Закарпатської області забезпечені достатньою кількістю вакцин, зазначила Вікторія Тимчик.
Також директор Обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк розповів, що з початку цього року на Закарпатті проводять ПЛР-діагностику вірусних гепатитів. У 2023 році регіон отримав по 20 тисяч швидких тестів для виявлення гепатитів В та С. Їх розподілили в місцеві заклади охорони здоров’я. Швидкі тести можна пройти навіть у сімейного лікаря.
За словами Михайла Поляка, станом на цей місяць на диспансерному обліку лише в Обласній клінічній інфекційній лікарні в Ужгороді перебувають 903 хворих, з них 537 – на лікуванні. Найбільше пацієнтів мають підтверджений хронічний гепатит В та С – 273 та 243 осіб відповідно.
У Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами закликаємо батьків відповідально ставитися до здоров’я своїх дітей, вакцинувати їх проти небезпечних захворювань, дотримуватися профілактичних заходів, а в разі появи симптомів одразу звертатися до лікаря.

Невакцинованим дорослим також варто зробити щеплення від цієї інфекції. Імунізація проти гепатиту В чи своєчасне й правильне лікування від гепатиту С знижують ризик виникнення цирозу та раку печінки.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024