Лікарні Рівненщини перевірили консультанти МОЗ України та представники Світового банку

27 Липня 2023, 10:15
Лікарні Рівненщини перевірили консультанти МОЗ України та представники Світового банку 370
Лікарні Рівненщини перевірили консультанти МОЗ України та представники Світового банку

З моніторинговим візитом щодо дотримання екологічних та соціальних вимог у лікарнях Рівненщини побували консультанти МОЗ України у спільних зі Світовим банком проєктах.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці «Спільні зі світовим банком проєкти МОЗ України».

Нові життя з’являються на світ попри війну. Є чимало різних історій за останній рік, у яких умовах із точки зору безпеки народжували українки – і під звуки вибухів, і в зруйнованих лікарнях. Медики борються за кожне нове життя і дбають про здоров’я породіллі та малюка часто під супровід повітряних тривог, які продовжують лунати по всій Україні. І роблять усе можливе, щоб захистити пацієнтів і персонал від загрози.

Рівненська обласна військова адміністрація ще наприкінці 2022 року облаштувала в обласному перинатальному центрі надійне укриття, в якому можна розмістити до 100 людей. На площі 177,4 кв. м створено належні умови для роботи лікарів і надання якісної медичної допомоги матерям та новонародженим. Тут є приміщення для перебування вагітних, породіль та післяопераційних пацієнток, власне пологова зала із добре обладнаною операційною та централізованим постачанням кисню, палата інтенсивної терапії новонароджених. Є готові до використання медичні апарати, створені належні санітарні умови, є протипожежна та газова сигналізація, встановлені два дизель-генератори.
«Поки триває війна, почуватись у безпеці не може жодна область в Україні. А специфіка роботи перинатального центру в тому, що надання медичної допомоги нашим пацієнтам відкласти неможливо. До того ж, більшість породіль, яких ми приймаємо, мають різні патології вагітності, і їх пологи складні. Ми не можемо щоразу ризикувати двома життями ще й через воєнні загрози. Тож до облаштування укриття поставились дуже серйозно. Кошти на це виділені з обласного бюджету, усі роботи були виконані за три місяці, із жовтня по грудень. Тому за потреби ми готові тут оперувати, реанімувати, лікувати – в безпечних і комфортних умовах», – повідомила Вікторія Єнікеєва, медичний директор Рівненського обласного перинатального центру. 

Як відомо, кожен заклад, що стає учасником спільних зі Світовим банком проєктів МОЗ України, має зобов’язання дотримуватись екологічних та соціальних політик Світового банку, спрямованих на уникнення, мінімізацію та пом'якшення потенційних несприятливих ризиків та наслідків, пов’язаних із забезпеченням здоров'я та безпеки працівників і відвідувачів.

З моніторинговим візитом щодо дотримання екологічних та соціальних вимог у лікарнях Рівненщини побували консультанти МОЗ України у спільних зі Світовим банком проєктах, які перевірили їх готовність до надзвичайних ситуацій і реагування для управління ризиками, пов’язаними з війною. Наприклад, алгоритм дій під час повітряних атак чи в разі виявлення предмета, який не вибухнув. Також оцінили підготовку приміщень до встановлення нового обладнання для деконтамінації медичних відходів, яке МОЗ України закуповує для 50 закладів охорони здоров’я у межах спільного зі Світовим банком проєкту.

Такі моніторингові візити продовжуються.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024