В Україні лікування туберкульозу стане більш доступним для пацієнтів

18 Липня 2023, 09:13
Туберкульоз 799
Туберкульоз

Лікування туберкульозу в Україні стане доступнішим для пацієнтів, а система діагностики – відповідатиме світовим стандартам. 

Закон (№ 9147) про подолання туберкульозу в Україні, який прийняли у Верховній Раді, передбачає доступніші та якісніші послуги для пацієнтів. Йдеться про діагностику, профілактику та лікування туберкульозу, пише МОЗ.

Зокрема, встановлено статус регіональних фтизіопульмонологічних центрів, які проводитимуть діагностику й лікування туберкульозу за програмою медичних гарантій. У Законі також чітко визначений механізм забезпечення ліками для профілактичного лікування. 

Серед основних законодавчих змін – посилення діагностичної мережі. Мова про трирівневу систему мікробіологічних лабораторій з діагностики туберкульозу на чолі з центральною, яка буде забезпечувати зовнішній контроль якості лабораторій нижчого рівня.

Закон посилює і соціальний захист для працівників регіональних фтизіопульмонологічних центрів. У документі передбачено право на щорічну додаткову оплачувану відпустку. 

Україна входить до країн високого пріоритету ВООЗ як країна з високим тягарем лікарсько-стійкого туберкульозу і наразі посідає 4 місце за темпами поширення цього захворювання у Європейському регіоні ВООЗ. За минулий рік виявлено 18 510 людей з туберкульозом, що на 2,5 % більше, ніж за аналогічний період минулого року. 

Оновлена редакція Закону посилює позицію України в рамках виконання зобов’язань політичної декларації з питань боротьби з ТБ, прийнятої на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, яку Україна зобов’язалася виконувати як член Організації Об’єднаних Націй. Вона дозволяє посилити людино-орієнтовані підходи та політики у виявленні та лікуванні захворювання, що відповідають європейській системі цінностей. Запропоновані зміни усувають наявні нормативні неузгодженості, нормативно врегульовують сучасну термінологію в сфері протидії ТБ. І головне – лікування туберкульозу стає доступнішим та якіснішим для пацієнтів, залишаючись безоплатним та гарантованим державою. 

В основні засади державної політики у сфері подолання туберкульозу закладається багатогалузева та багатосекторальна співпраця центральних міністерств та відомств з відповідними місцевими органами виконавчої влади не тільки медичної галузі, а й сфери соціального захисту, освіти та іншими

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024